Annons

Stångåstadens nya lägenheter är forskningsprojekt

Linköping Vallastaden i Linköping är fortfarande en byggarbetsplats, men trots det har det redan varit inflyttning i 36 av 38 av Stångåstadens nya lägenheter. På måndagen var det invigning och visning.

Vallastaden är fortfarande en byggarbetsplats, men trots det har det redan varit inflyttning i 36 av 38 av Stångåstadens nya lägenheter. På måndagen var det invigning och visning.

Det är bara några månader kvar tills bo- och samhällsmässan Vallastaden 2017 invigs i början av september, men fortfarande präglas området av byggkranar och lastbilar. Mitt i myllret av pågående arbete finns några bostäder som redan är färdiga.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Kommunägda Stångåstaden har byggt fyra radhuslägenheter med olika inredningstema. Ingrid Ehrnebo, inredningsarkitekt hos White arkitekter, har jobbat med materialval och färger för att ge lägenheterna olika karaktär. Varje radhus har fem rum och kök fördelat på tre våningsplan. Ytan omfattar 160 kvadratmeter och hyran ligger på cirka 16 000 kronor i månaden i kallhyra.

– Det är mycket pengar för en lägenhet men vi tar inte ut en högre hyra för att de här är designade, utan det beror på att lägenheterna har nybyggnadshyra och är så stora, säger Carina Karlsson, nyproduktionskoordinator hos Stångåstaden.

Samtliga lägenheter i första etappen, utom två som reserverats för att visas på bomässan, är uthyrda och hyresgästerna har flyttat in.

Annons
Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

– Vi var väldigt osäkra på hur Vallastaden skulle tas emot och hur intresset skulle vara, så det har gått över förväntan, säger Carina Karlsson.

Intill radhuset står ett till synes mer traditionellt hyreshus med 34 lägenheter, ettor, tvåor och treor, också färdigt. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist berättar att det är ett experiment.

– Halva huset är byggt som plusenergihus med extra isolering och solceller, medan den andra delen är ett vanligt lågenergihus.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Plusenergi betyder att huset alstrar mer energi än det förbrukar. Tanken är att kunna jämföra de båda hustyperna.

– Ett plusenergihus kostar mer att bygga och vi vill se om det lönar sig så för oss är det här inte bara nyproduktion utan även ett forskningsprojekt, säger Fredrik Törnqvist.

Annons

Han berättar också att de hyresgäster som nyligen flyttade in och kommer att bo på en byggarbetsplats den närmaste tiden kompenseras med rabatt på hyran. Både Stångåstaden och en rad andra företag bygger fortfarande för fullt i området.

Kommer allt verkligen att vara färdigt när det är dags för bomässa?

– Våra fastigheter kommer i alla fall att vara det, försäkrar Fredrik Törnqvist.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.