HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

För stockholmaren Ove är Borlänge ändå alltid hemma

Borlänge Ove Jansson har bott länge i Stockholm, i snart 20 år. Men hemma det är Borlänge där han växte upp och där han har sitt band, Allwin.
Foto: Anna Rytterbrant
Ove Jansson bor i Stockholm men kallar efter 20 år fortfarande Borlänge för hemma.

Bandet Allwin finns i Borlänge fast du bor i Stockholm. Hur hänger det ihop?
– Bandet är egentligen jag. Allwin har funnits sedan 2012 men har olika medlemmar beroende på vilka som har möjlighet. Nu är vi två men under Peace&Lovefestivalen i somras så var vi sju. Så bandet är jättestort eller jättelitet. Det finns inga gränser.

Varför har du bandet i Borlänge?
– Hemma har jag haft studion och replokalen och personer som jag känner mig trygg med musikaliskt. Folk jag vet har passion för musiken.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

Du bor i Stockholm, men det är Borlänge som är hemma?
– Jag kallar det hemma. Jag har bott i Stockholm i 18 år. Eller 16, beroende på hur man räknar, men i Borlänge är jag uppväxt . Nu har ett barn flyttat hit till mig så nu börjar jag verkligen trivas i Stockholm. Men Dalarna kommer nog alltid kommer att vara hemma för mig.

På Peace&Lovefestivalen spelade ni en låt om en person från Borlänge. Tar du mycket inspiration hemifrån?
– Du menar låten ”My Old Mama”. Egentligen inte, men Borlänge finns alltid nära och den handlar om en person som stack ut. Jag tycker om när jag hittar en berättelse att skriva om. Men oftast gör jag inte det, utan skriver mer planlöst. Det är mer om livet, döden och relationer. Jag vet inte när jag börjar skriva vad texten ska handla om. Man åker i väg till platser man inte känner till och kommer hem.

Hur menar du?
– Jag förstår knappt själv vad jag menar. Men när man skriver kan man komma till platser som är mer sanna än verkligheten som är här. Man går in i något och sen kommer man tillbaka med en text.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

Hur kommer det sig att du bott kvar i Stockholm om du inte trivts?
– Bra fråga. Den har jag ägnat mycket tid åt. Jag ville länge hem till Dalarna: vad ska jag här och göra? Men från otrygghet kommer trygghet. Från oro kommer lugn. Från tvivel kommer tro. Det vet man.

Hur vet man det?
– Det ser man på historien. Allt blir bättre. Det kommer alltid något gott ur något dåligt. Hur man än gått fram på en brokig väg har man alltid hittat en lösning. Det är att komma hem.

Du pratar mycket om hem. Vad är ”hem” för dig?
–  Det är allt från att komma hem och äta med människor man tycker om till att gå vidare i livet efter detta.

Läs ocksåBlodsugarna kröp i Blessies trapphus

Du jobbar på en palliativ avdelning, har det gjort dig mindre rädd för döden?
– När jag har det riktigt bra kan jag vara rädd för döden. Men jag har också sett att det går bra. Att det slutar fint. Eller… börjar fint.

 

Fakta: Ove Jansson

Ålder: 47 år.
Gör: Har bandet Allwin som släppt två skivor och en singel. Jobbar på en palliativ avdelning (vård i livets slutskede).
Bor: I en hyresrätt nära Slussen i Stockholm. ”Jag fick den genom mitt dåvarande jobb och förstod inte vilken osannolik tur det var. Först när folk började fråga hur jag fått en hyresrätt på Söder, började jag inse att det inte var som i Borlänge där det gick lättare att få bostad”.

Läs också Pandemin stoppar vägglössen På torsdag kan hyresgästerna flytta till sina hem igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.