Annons

Stockholmshem bryter med byggföretag

Stockholm Upp till 4 000 påbörjade bostäder för nyanlända 2018 – så såg planen ut för två år sedan. Men än har få blivit byggda och nu har Stockholmshem brutit avtalet med sin leverantör av modulhus. 

De kallades först för paviljonghus för nyanlända och var tänkta att produceras i ett stort antal snabbt och placeras på sådana ställen i och kring Stockholm stad som skulle innebära en smidig bygglovsprocess. Men det storskaliga projektet som av branschexperter bedömdes vara värt 1,5 miljarder i fullt utbyggt scenario sprang snart på patrull i fler än ett avseende.

Den första upphandlingen överklagades i domstol av två företag som ansåg sig felbedömda och ett av dem, nystartade och Göteborgsbaserade 3DB, fick rätt vilket ledde till att hela upphandlingsomgången var tvungen att göras om. I slutändan gick just 3DB också ut som segrare vilket i sin tur kritiserades hårt av konkurrerande husleverantören DiPart i Stockholm. De såg det som utsiktslöst att ett så oprövat kort skulle kunna leverera i den omfattningen och dessutom till ett så lågt pris.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den analysen visade sig vara korrekt. 3DB sade sig kunna kapa kostnaderna med 30 procent genom en innovativ produktionsmodell hämtad från bilindustrin, men de levererade inte i tid.

– De blev så otroligt försenade att kontraktet hävdes, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholm.

Annons

Vad det betyder kostnadsmässigt vill varken 3DB eller Stockholmshem gå in på i nuläget då de befinner sig i en ”avtalssituation”. För att lösa produktionen har Stockholmshem gjort objektsvisa upphandlingar med bland annat Moelven. Dessa förseningar, hävningar av avtal och byte av entreprenörer kan innebära fördyrningar, enligt Karin Stener på Stockholmshem. Men detta och den långdragna avtalsproceduren har egentligen inte påverkat tidsramen eftersom alla överklagningar för byggloven också dragit ut på tiden.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

Det ursprungliga behovet, uppskattat till 4 000 lägenheter, är också kraftigt reviderat på mindre än två år. Anna Mölgård säger att det rådde något av en paniksituation 2016 men att det i dag mer råder normalläge. 4 000 lägenheter gällde ettor för övervägande ensamkommande. Så ser det inte längre ut.

– 2016 trodde man att det mest skulle komma ensamkommande män. Men i dag är 70 procent familjer, säger Anna Mölgård.

Annons

I dag nämns inte någon siffra för hur många bostäder som ska byggas. Ett drygt tiotal projekt utreds och befinner sig i olika stadier. Och eftersom fokus förflyttats till familjer handlar det om färre, större lägenheter. Det som skulle bli 288 ettor på slakthusområdet har blivit 129 familjelägenheter. I Grimsta gällde 100 lägenheter – nu 41 för familjer. Förr planerades det för 350 lägenheter i Örby. Den siffran har sjunkit till 100 lägenheter. Örby är också ett av de få områden som kan se en snar inflyttning. I övrigt har det skjutits på tiden.

Läs ocksåGran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb”Fallande gran

Vilka hyresnivåer som kommer att gälla är inte heller klart. Stockholmshem kommer att hyra ut lägenheterna till SHIS (Stockholm stads bostadssociala resurs) och med dem finns ännu inget avtal upprättat.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Ökad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.