HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stockholmshyror i Falun

Falun Masmästarens nyrenoverade lägenheter i centrala Falun har ett kvadratmeterpris på 1 500 kr. Det är dyrast i länet och i nivå med hyrorna i Stockholm. "Det är inte acceptabelt, det här måste prövas i hyresnämnden". säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i regionen.
Hyrorna i Masmästarens renoverade lägenheter på bland annat Södra Mariegatan ligger på Stockholmsnivå.

Sedan 2014 har Masmästaren, en av Dalarnas största hyresvärdar, skrivit renoveringskontrakt med 150 gamla och nya hyresgäster i sina centrala lägenheter på bland annat Södra Mariegatan. Det framgår av besluten i hyresnämnden och innebär att hyresgästerna skriver bort sin besittningsrätt.

– Vi har gjort så för att det underlättar arbetet med att renovera våra 300 sextiotals lägenheter i området, säger vice vd på Masmästaren, Mats Sonehag.

Läs ocksåKlart med hemlig köpare i Gävle

Husen och lägenheterna totalrenoveras till nyproduktionsstandard och hyrorna har blivit därefter, 1 500 kronor per kvadratmeter i snitt. Det betyder att en trea kostar 10 000 kronor i månaden.

– Nackdelen med lägenheter från den här tiden är att de är så stora, därför blir hyran så hög per lägenhet. Men den nya hyran trappas upp under fem år och vi har inte fått några klagomål från våra hyresgäster, säger Mats Sonehag.

Hyresgästföreningen är dock inte nöjd. De nya hyrorna är inte förhandlade och Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg, menar att de inte är acceptabla och bör prövas:

Läs ocksåMiljonregn över Dalahyresgäster

– Jag förstår att det är bekvämt för hyresvärden att göra så här och teckna renoveringskontrakt med hyresgästerna men att göra det så här systematiskt tycker jag är onödigt. Och hyresnivån… den måste vi förhandla om igen.

På frågan om hur samarbetet med Hyresgästföreningen gått skrattar Mats Sonehag på Masmästaren och säger:

– Nej det har inte gått så bra, vi har tyvärr inte kommit överens. Det var två år sedan vi sågs.

Läs ocksåHyresgäst anklagas för kvinnohandel – förlorar sin bostad

Marcus Kjellin berättar att föreningen var beredd att ta strid mot de nya hyrorna för elva hyresgästers räkning redan 2014 då förhandlingarna strandade. Men Masmästaren kunde möta hyresgästernas olika önskemål och då föll ärendena. Läs mer om förhandlingen här.

– Vi gick verkligen i clinch med Masmästaren då och sa att de här hyresnivåerna inte var tänkbara, vi strandade förhandlingarna och de satte hyrorna själva. Men nu måste vi tala med dem och med Fastighetsägarna igen, det här är inte hållbart.

Marcus Kjellin vill att hyresnämnden avgör om Masmästarens hyror är bruksvärdesmässiga. Efter den hittills största renovering som gjorts i Dalarna, på Betesgatan i Borlänge där kommunala Tunabyggen är hyresvärd, hamnade de nya hyrorna på knappt 1 300 kronor per kvadratmeter.

Läs också MKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörs Så hyr du ut din garageplats i andra hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.