HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Faluvärd kräver rekordhöjning

Falun Masmästaren i Falun planerar att renovera ett femtiotal lägenheter i centrala Falun. Efter renoveringen vill företaget höja hyran med i genomsnitt 55 procent.

Masmästaren äger över 1 200 lägenheter runt om i Falun och vill nu renovera ett femtiotal av sina lägenheter i kvarteret vid Södra Mariegatan och Kung Gustafs torg. I förhandlingarna med Hyresgästföreningen har Masmästaren flaggat för en ny kvadratmeterhyra på 1 500 kronor. Det motsvarar en genomsnittshöjning av hyrorna på 55 procent.

– Vi har strandat förhandlingarna, det finns inte en chans att vi kan gå med på det här. Vi kan driva det här till hovrätten om vi måste, säger Marcus Kjellin, teamledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Läs ocksåMinisterns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Hittills har Dalahyrorna efter ombyggnationer höjts till mellan 1 000 och 1 250 kronor. Den höjning Masmästaren vill ha igenom, 1 500 kronor per kvadratmeter, skulle ge en hyreshöjning på 2 800 kronor för en trerummare.

– Det här handlar dels om att vi måste ta omsorg om dem som bor i området. Flera måste flytta om det här skulle gå igenom och det är oacceptabelt. Men det handlar också om att om vi släpper det här så finns det en ny ribba för renoveringshyrorna i Dalarna, säger Marcus Kjellin.

Hyresgästföreningens utredare Erik Elmgren har ingen färdig statistik över alla renoveringshyror i landet men kommenterar Masmästarens krav med att det är en av de högsta han hört talas om:

Läs ocksåOro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem

– Jag kan inte erinra mig annat än att det här är i nivå med de mest extrema ombyggnadshyrorna i Stockholms innerstad.

Läs också Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Tunga JO-kritiken: Seppo fick vänta i 2,5 år på beslutet om trafikbullret Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.