Stöldgods hittades i hemmet – nu överklagar han vräkningen
När hyresnämnden tog upp ärendet berättade en av mannens grannar om hur hon tittade på medan polisen bar ut hennes ägodelar ur mannens lägenhet. Detta just efter att hon och andra boende i huset drabbats av inbrott i källarförråden.
Men mannen förnekar att ha med inbrotten att göra. Hans version är att en bekant som tillfälligt bodde hos honom hittade sakerna i ett grovsoprum på gården och att han själv hjälpte till att bära upp dem till lägenheten.
Hyresnämnden tar i sitt beslut inte ställning till om hyresgästen gjort något brottsligt, men anser att förfarandet med att ta så många saker ur ett soprum är skäl nog för vräkning.
Det håller mannen inte med om. I överklagandet till hovrätten skriver hans juridiska ombud, Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen, att ”agerandet kan knappast ha skapat sådant obehag för grannarna, i vart fall inte i sådan grad att hyresavtalet skall upphöra på den grunden”. Ingrid Buskas påpekar också att hyresgästen inte bör hållas ansvarig för något som hans gäst eventuellt kan ha gjort.
Någon dom mot hyresgästen finns inte, utan polisutredningen om inbrotten pågår fortfarande.
I överklagandet skriver Ingrid Buskas också att hyresgästen har bott i lägenheten sedan 2010 och är mycket fäst vid den och att han inte har någon annanstans att ta vägen. Hon yrkar därför att, om hovrätten delar hyresnämndens uppfattning, hyresgästen åtminstone ska få bo kvar tre månader för att ha en chans att söka annat boende.
Det vill inte hyresvärden gå med på. Värdens ombud, Cecilia Wågemar från Fastighetsägarna, skriver i ett yttrande till hovrätten att det är viktigt med ett snabbt avslut för grannarnas skull. Hon menar att oavsett om hyresgästen begått inbrotten eller inte så borde han förstått att sakerna som togs till hans lägenhet var stöldgods.
Läs mer om fallet här:
Granne vräks efter inbrott