Annons

Stopp för tuffa miljökrav

Nyheter Kommunerna ska inte kunna ställa hårdare energikrav än lagen. Det föreslår regeringens utredare som hoppas på att det ska leda till fler och billigare bostäder.

Förenklade byggregler är en av bostadsminister Stefan Attefalls främsta käpphästar för att det ska byggas fler bostäder. Regeringens utredare Björn Hedlund föreslår nu ett stopp för att kommuner ska få ställa tuffare krav på nya bostäder än det som står i Boverkets byggregler. 

Framför allt handlar det om miljökrav och i vissa fall tillgänglighetsanpassning. Många kommuner har betydligt hårdare energikrav på nya bostäder än minimikraven i Boverkets regelsamling. Det har vuxit fram lokala krav som gör att situationen liknar den som rådde innan 1960, då kraven blev nationella, enligt utredaren.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Dessa krav gör att nya bostäder blir mellan tio 10 och 15 procent dyrare att bygga. För en hyrestrea på 70 kvadratmeter motsvarar det mellan 600 och 900 kronor i månaden. Det kan även leda till att byggprojekt hamnar i malpåse. 

– Hyresrätten drabbas extra hårt eftersom bruksvärdessystemet gör att man inte kan höja hyrorna hur som helst, säger Björn Hedlund.

Sammantaget beräknas kommunernas särkrav kosta omkring två miljarder kronor per år och då är inte priset för bostadsbristen inkluderad. Kraven motverkar även det industriella byggandet, som kan pressa kostnaderna.

Annons
Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

Länsstyrelserna är den myndighet som ska kunna sätta stopp för kommunernas iver att bygga energisnålt. Samtidigt ska länsstyrelsens roll som första överklagandeinstans flyttas till mark- och miljödomstolen, därmed förkortas den kedjan.  

Kritiker, bland annat från Sveriges kommuner och landsting, hävdar att utredningens förslag gör det omöjligt att bygga miljövänliga bostäder. Utredaren menar att han inte tar ställning till om Boverkets byggregler ska skärpas.

Vänner av så kallade passivhus, som i stort sett inte förbrukar någon energi alls, bruka hävda att de är lönsamma sett över en livscykel, även om produktionskostnaden är högre. Om utredarens förslag blir verklighet torde dessa hus gå en tuffare framtid till mötes. Björn Hedlund efterlyser en utredning.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

– Passivhus är dåligt utvärderade. Det finns ingen sammanställning över livscykelkostnaden.

Annons

Hyresgästföreningens energiexpert Hans Dahlin är försiktigt positiv:

– De kommunala särkraven har drivit på kostnaderna samtidigt som bristen på bostäder är stor. Även om det är viktigt att energieffektivisera så kräver ett hållbart samhälle också att det byggs mer. 

De nya reglerna föreslås träda i kraft sista mars 2014.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.