Annons

Stoppa förtroendevalda som bor fel

Nyheter Måste man bo i ett område för att kunna fungera som förtroendevald i Hyresgästföreningen där? Ja, annars vet man inte vad som händer i området, tycker Johnny Rosblad, ordförande i Hyresgästföreningen Malmö Södra. Men åsikterna i styrelsen går isär.
Upprinnelsen är att ordföranden för en lokal hyresgästförening i Malmö flyttade till en annan stad. Men han behöll sin ordförandepost och det finns ingenting i Hyresgästföreningens stadgar som säger att detta var fel.
Det vill föreningen i Malmö Södra ändra på.
– Man skulle kunna flytta från Malmö till Stockholm och ändå sitta kvar. Vad får vi då för lokal förankring? Man vet inte vad som händer i området och man finns inte tillgänglig för dem som bor där, säger Johnny Rosblad.
Han har skrivit en motion till Hyresgästföreningens stämma. Där föreslår han en stadgeändring, som gör det tydligt att alla förtroendevalda måste bo i sitt verksamhetsområde.
Hyresgästföreningen Malmö Södra står bakom motionen, men först efter diskussioner. I föreningsstyrelsen sitter bland andra Ann Norling, som själv har varit ordförande för en lokal hyresgästförening, LH, i ett område där hon inte bor.
– Jag var mentor för den lokala föreningen och blev ombedd att vara mötesordförande vid årsmötet. Det fanns villiga till styrelsen, men ingen som ville vara ordförande, så man beslutade raskt att jag skulle gå in som adjungerad ordförande, berättar hon.
Hon var ordförande i LH:n i ett år, men vid årsmötet i februari lades den ner.
Det kan ha sina nackdelar att inte känna dem som bor i området, medger Ann Norling. Men det kan också ha sina fördelar att komma utifrån.
– Man kan bli en katalysator och lösa upp gamla konflikter. Det skulle också kunna vara en chans för yngre att komma in i en etablerad styrelse och lära sig en massa, för att sedan lättare kunna starta en LH i sitt eget kvarter.
I många styrelser sitter äldre aktiva, som har varit med länge. När de inte orkar längre läggs ofta föreningen ner helt. Om man i stället kan få in en ordförande utifrån en period, kan det bli ett lyft och göra att fler aktiverar sig, tror Ann Norling.
– Jag håller med om att man inte ska få vara kvar som ordförande om man flyttar. Men man bör kunna vara lite flexibel och ta in adjungerade, tillfälliga, förtroendevalda utifrån ibland.
Johnny Rosblad tycker att boendekravet ska vara strikt, även om det finns risk för att ännu fler lokala föreningar försvinner då.
– Om det inte finns tillräckligt intresse, så att man kan få fram förtroendevalda från området, då anser jag att det är bättre att lägga ner LH:n.
Motionen ska diskuteras vid Hyresgästföreningens stämma i juni.

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.