HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopplagen tas bort

Nyheter Regeringen lämnade på onsdagen en proposition till riksdagen där man föreslår att den så kallade stopplagen hävs. – Nu blir det fritt fram för marknaden och allmännyttan kommer att försvinna i Stockholms innerstad, säger Carina Moberg (s), ordförande i riksdagens civilutskott.​
Regeringens förslag, som överlämnades på onsdagen till riksdagen, innebär att tillståndsprövningen vid köp av allmännyttiga hyresfastigheter försvinner.
Den så kallade stopplagen, som är ett kapitel i allbolagen, har inneburit att flera bostadsrättsföreningar inte fått ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter.
– Det ska inte finnas en lag som förbjuder ombildningar till bostadsrätt, när man på lokal nivå är överens om det. Den stopplagen tar vi nu bort, kommenterar bostadsminister Mats Odell.
 
Men bland den politiska oppositionen i riksdagen finns det stark kritik mot förslaget.
– Regeringen har pratat om en utveckling av hyresrätten. Utvecklingen visar sig nu i själva verket vara en avveckling av hyresrätten, menar Carina Moberg (s), ordförande i riksdagens civilutskott som har hand om bostadsfrågorna.
– Det här är bara ytterligare ett exempel på hur allmännytta ska ersättas av egennytta, kommenterar Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
Ett annat förslag i dagens bostadspolitiska proposition är att kommuner ska kunna lämna hyresgarantier för hushåll som har svårigheter att hyra en egen bostad, trots att man egentligen har betalningsförmåga.
 
Regeringens proposition ska nu bli föremål för motioner och behandlas i civilutskottet. Riksdagen kommer sen att rösta om utskottets betänkande.
Den första juli beräknas ett borttagande av stopplagen att träda i kraft.
 

Läs också Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag Budget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket SD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.