HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor brist på bostäder i Västmanland

Västmanland Åtta av tio kommuner i Västmanland har bostadsbrist. Den positiva trenden från förra året bröts snabbt. Extra illa är läget för funktionsnedsatta och nyanlända. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys.
Foto: Västerås stad
Västerås är en av åtta kommuner i Västmanland med bostadsbrist. Men det är också en kommun där det byggs mycket. Som här på Öster Mälarstrand.

Efter flera år i följd med konstant bostadsbrist rapporterade länsstyrelsen förra året om att problemet var på väg att avta, särskilt då för ungdomar.

Men den trenden bröts omedelbart. I år är situationen densamma som den var innan den tillfälliga ljusningen. För vissa grupper har läget till och med försämrats.

Läs ocksåStendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon

Åtta av de tio kommunerna i Västmanland uppger att de har brist på bostäder. Norberg och Skinnskatteberg är ensamma om att ha en bostadsmarknad i balans.

För ungdomar har sex kommuner bostadsbrist, vilket är en mer än förra året. I Fagersta och Surahammar har läget försämrats medan det blivit lättare för ungdomar att få en bostad i Arboga.

Brist på små och billiga lägenheter är en vanlig förklaring till att ungdomarna har svårt att slå sig in på bostadsmarknaden. I några kommuner ligger dessutom de lediga lägenheterna i områden som inte är attraktiva för unga människor.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Ett exempel på hur det jobbas med frågan är att Mimer i Västerås numera öronmärker 50 lägenheter i det ordinarie beståndet varje år för ungdomar.

Ett annat exempel är att man i Köping gjort det möjligt att ställa sig i bostadskö redan vid 16 års ålder.

För anvisade nyanlända har fyra av de tio kommunerna bostadsbrist. Det är två fler än förra året. Hallstahammar och Arboga har tillkommit medan Sala och Surahammar har underskott sedan tidigare.

Läs ocksåUtestängd av värden - insläppt av Kronofogden

Sex kommuner har bostadsbrist för funktionsnedsatta. En ökning med två jämfört med 2020. Kungsör, Norberg och Fagersta har gått från balans till underskott medan Skinnskatteberg gått åt andra hållet.

Det som talar för att läget på bostadsmarknaden i Västmanland kan komma att förbättras under de närmaste åren är att befolkningsökningen avtagit samtidigt som bostadsbyggandet ligger på en fortsatt hög nivå.

De farhågor som fanns för ett år sedan om att coronapandemin skulle begränsa byggandet har inte besannats. Tvärtom har det skett en ökning.

Under 2021-2022 kommer det att påbörjas 3 600 bostadsbyggen enligt kommunernas bedömningar som ligger till grund för länsstyrelsens analys.

Mest byggs det i regionhuvudstaden Västerås. Där väntas det bland annat påbörjas byggen av 1 300 hyresrätter i år och nästa år.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Alla Studenter Anvisade nyanlända Funktionsnedsatta
Skinnskatteberg Balans Balans Balans Balans
Surahammar Underskott Underskott Underskott Inget svar
Kungsör Underskott Balans Ej aktuellt Underskott
Hallstahammar Underskott Underskott Underskott Balans
Norberg Balans Balans Balans Underskott
Västerås Underskott Underskott Balans Balans
Sala Underskott Underskott Underskott Underskott
Fagersta Underskott Underskott Ej aktuellt Underskott
Köping Underskott Underskott Balans Underskott
Arboga Underskott Balans Underskott Underskott
Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.