Annons

Stor oro inför chockhöjd hyra

Alingsås Hyreshöjning på 57 procent. Det riskerar hyresgäster på Noltorp efter Alingsåshems renovering. "Orimligt!" säger hyresgästerna Lise Tönnessen och Maria Rydell.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästerna Lise Tönnessen och Maria Rydell oroas över hur mycket Alingsåshem kommer att höja hyran efter renovering.

Lise Tönnessen plockar i blommorna på sin balkong. Hon trivs utmärkt i sin lite bedagade lägenhet på Mjörngatan 5 på Noltorp i Alingsås. Men nu ska det snart bli ändring. Alingsåshem vill renovera och därefter höja hyran med 57 procent i snitt.

– Om jag velat bo i en lägenhet med hög standard hade jag väl för farao inte valt att bosätta mig här i ett sextiotalshus. För mig finns det viktigare saker än att bo flott och jag älskar den här sextiotalsstandarden, säger Lise Tönnessen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Alingsåshem vill bland annat satsa på inglasade balkonger på Mjörngatan 5 på Noltorp.

I dag ligger Lises hyra för trerummaren på 63 kvadrat på 4 487 kronor i månaden. Får Alingsåshem som de vill blir hennes nya hyra 6 889 kronor i månaden.

– Jag skulle få en höjning på över femtio procent för något som jag inte ens vill ha, säger Lise som nu försöker påverka genom en arbetsgrupp som Hyresgästföreningen tagit initiativ till.

Lise Tönnessen trivs med sitt nuvarande kök.

– Visst finns det saker som behöver renoveras. Putsen på min balkong har lossnat och i en del lägenheter är ventilationen dålig. Men alla vi som bor här vill inte ha helkaklade badrum och inglasade balkonger. Sånt borde man få välja, säger Lise.

I en trerummare ett par trapphus längre bort bor Maria Rydell med sina två tonårsdöttrar. Hon riskerar en höjning från dagens 5 300 kronor i månaden till 8 323.

– Jag förstår att det blir en hyreshöjning. Men frågan är vad vi ska betala för, normalt underhåll som eftersatts i flera år, standardhöjning eller att få huset i modernt skick? säger Maria Rydell.

Annons

För Lise och Maria är det obegripligt att renoveringen kräver en så stor hyresökning. Inte minst eftersom grannarna på Bollvägen i samma kvarter kom betydligt billigare undan när deras lägenheter renoverades 2015. Där blev den genomsnittliga höjningen närmare 1 000 kronor. På Mjörngatan kommer höjningen landa på 1 500 till 3 000 kronor.

Läs ocksåFramgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Jesper Lissmark är förhandlare på Hyresgästföreningen. Även han tycker att Alingsåshem tar i i överkant.

Jesper Lissmark, Hyresgästföreningen.

– Vi blev chockade när vi såg Alingsåshems krav. Det står inte i proportion till vad hyresgästerna kommer att få i form av höjd boendestandard, säger han.

Alingsåshems vd Lars Mauritzson vill inte svara på frågor om Mjörngatan innan förhandlingen med Hyresgästföreningen är klar.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Några lugnande besked ger han dock oroade hyresgäster:

  • Siffrorna som nämndes i bolagets första hyreskrav är ”inte aktuella”.
  • Hyresgästerna ska få göra individuella val.

När det gäller jämförelsen med tidigare renoveringar på Bollgatan i samma område säger Lars Mauritzson att kraftigt höjda byggpriser påverkar arbeten som genomförs i dag kontra för fem till tio år sedan.

Annons
Lars Mauritzson, vd Alingsåshem.

Hur får era hyresgäster vara med och påverka?

– Vi har ett ombyggnadsavtal med Hyresgästföreningen som reglerar hur vi arbetar med renoveringar. På Mjörngatan har vi dessutom bjudit in hyresgästerna till ett gemensamt möte där även Hyresgästföreningen medverkade. Efter detta har alla hyresgästerna fått lämna skriftliga synpunkter och önskemål. Detta sammantaget leder till förslag på åtgärder som vi nu för dialog med Hyresgästföreningen om och successivt justerar under dialogens gång, säger Lars Mauritzson.

Fler artiklar om Alingsåshem och Noltorp hittar du här:

Tar fajten mot Alingsåshems parkeringsplan

Alingsåshem bygger för andra kommuners unga

Fakta: Råd vid renovering

• Skriv aldrig på ett godkännande innan du vet omfattningen av både åtgärder och hyreshöjning.

• Kontakta Hyresgästföreningen för rådgivning.

Läs också Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.