HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alingsåshem bygger – för andra kommuners unga

Alingsås Noltorp i Alingsås växer. Alingsåshem planerar två byggprojekt i området framöver, ett som riktar sig specifikt till unga, även från andra kommuner.
Foto: Alingsåshem
En bild av hur det nya huset med 26 ungdomslägenheter kan komma att se ut.

Det finns ingen högskola i Alingsås. Men väl i Borås, Trollhättan, Göteborg och Skövde. Därför bygger nu Alingsåshem för studenter, trots att kommunen inte är en ”studentstad”. Alingsåshems vd, Ing-Mari Odegren, menar att kommunen bra placerad för studenter med närhet till Västra Götalands högskolestäder. 

– Behovet av nya lägenheter är stort generellt i Alingsås. Vi har en lång bostadskö. Men framför allt ser vi att det finns ett stort behov av lägenheter för unga vuxna, säger Ing-Marie Odegren.

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

Det blir 26 nya lägenheter ovanpå parkeringsdäcket vid Lövskogsgatan i Noltorp. Byggstart väntas till våren, inflytt under sommaren året därpå. Om det ska bli ett renodlat studentboende eller inte vet inte Ing-Marie Odegren i nuläget. Men hyran ska vara så låg så att den passar en tunnare plånbok. 

– Vi får ta del av regeringens investeringsstöd för att bygga för unga och då finns ett tak för hur hög hyran får vara. Det finns även krav på att uthyrningsstrategierna utarbetas i samsyn med kommunen och Hyresgästföreningen. Så långt har vi inte hunnit än. 

Smålägenheterna är inte det enda som Alingsåshem ska bygga på Noltorp framöver. Just nu pågår planarbetet för två punkthus i kvarteret Bananen, högst upp på Bollvägen. Sammanlagt blir det 56 nya lägenheter fördelat på tvåor och treor. Ing-Marie Odegren tycker att Noltorp är ett utmärkt område att bygga på eftersom det redan är en fungerande stadsdel. Där finns förskolor och skolor, goda kommunikationer och i september öppnade åter områdets vårdcentral.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

– Där finns allt du behöver för att bo, säger Ing-Marie Odegren.

Fakta: Hyresnivåerna

Ungdomslägenheterna på kvarteret ”Pumpan”väntas ligga på en hyra på cirka:

3200 kronor/månad för en etta med kokvrå
5600 kronor/månad för en så kallas kompislägenhet som är anpassad för två personer.

Punkthusens hyror väntas hamna på cirka:

5400 – 6200 kronor/månad kronor för en tvåa  
7600 kronor kronor/månad för en trea

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Oliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö - "Lättare att få lägenhet hos en privat värd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.