Annons

Stor skillnad på värdarnas plånböcker

Västra Götaland Västra Götalands kommunala värdar har minst sagt skiftande ekonomiska muskler. Den svagaste har en soliditet på 5,6 procent. Starkaste värden har nästan 50.
Foto: Minna Ulin
Teuta Nikqi bor hos Melleruds Bostäder. Hennes boende har inte påverkats negativt av att värdens kassa är skral. ”Allting funkar jättebra, jag uppskattar särskilt att det är varmt inne på vintern. Det enda jag saknar är en riktigt lekplats åt mina barn Ariana och Aber. Nu får de leka på gräsmattan framför huset.”

Soliditet är ett av flera nyckeltal som visar hur ett bolag mår ekonomiskt. Förenklat kan man säga att en låg soliditet innebär att bolaget har lite egna pengar och blir extra känsligt för oväntade utgifter.

Melleruds Bostäder och Törebodabostäder delar jumboplatsen i Västra Götaland, med en soliditet på 5,6 procent.
Melleruds kommun har satt ett mål på 8 procent senast 2016. Bra, tycker bostadsbolagets vd Hans Wikström, som ser det som sätt att få bolaget på stabil grund.
– Vi behöver gå med två miljoner i vinst för att nå målet. Lyckas vi inte höja hyrorna och göra
energibesparingar så innebär det att vi måste tumma på underhållet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han ser inte att att bostadsbolaget är i ett akut läge, trots låg soliditet. Räntorna är bundna på långa avtal och i dag är relativt få lägenheter tomma.
– Men det kan svänga snabbt om arbetslösheten sticker iväg. Uthyrningsläget kan vi inte styra, säger Hans Wikström.

I andra änden av skalan finns Skövdebostäder med en soliditet på 48,7 procent. Bolaget toppar Västra Götalands-listan med god marginal, Gårdstensbostäder ligger närmast efter med 41 procent.

Annons

Fastighetsförsäljningar under tidigt 2000-tal och långsiktig hushållning med pengarna är två förklaringar till resultatet, enligt Skövdebostäders vd Dan Sandén. Han ser många fördelar med en hög soliditet; som större möjlighet att satsa på nybyggnation och bättre villkor på banken.
– Vi får lägre kostnader och det gynnar även hyresgästerna i form av lägre hyror.
Dan Sandén ser inte att bolaget tjuvhållit på hyresgästernas pengar genom att ha satsat för lite på nya bostäder tidigare.
– Det är mycket som spelar in när man ska bygga, marknaden måste hänga med också.

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

Nu bygger Skövdebostäder, det leder till sämre soliditet. Med ett långsiktigt mål på 30-40 procent är det helt i sin ordning. Att jobba för sänkt soliditet ligger utom räckhåll för de flesta andra hyresvärdar.
– Vi har det bättre förspänt i Skövde, säger Dan Sandén.

Bolagens ekonomi hamnar i fokus när det är dags att förhandla om din hyra. Kommunala taxor och hur mycket värden planerar att satsa på underhåll är två aspekter som granskas. Men även hyresvärdens soliditet.
– Det händer att värdarna använder en låg soliditet som ett argument för höjda hyror, säger Peter Laang, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Enligt Peter Laang är det svårt att säga vad som är en rimlig nivå, lokala förutsättningar spelar in. En låg soliditet kan bero på att bolaget använt pengarna till att bygga nytt, då har man också ett bestånd som står sig.
– Men det kan även bero på att bolaget gjort dåliga affärer. Och är soliditeten väldigt hög har bostadsbolaget dålig fantasi, man ska sätta pengarna i arbete, säger han. 

Annons

Relaterat:
Se hela listan över soliditetstal för kommunala hyresvärdar i Västra Götaland.
Läs även artikeln Göteborgsvärdar på stabil ekonomisk mark

Fakta: Soliditet i Västra Götaland 2012

Det ekonomiska begreppet soliditet visar hur ett bolag betalat för sina fastigheter eller andra tillgångar: med lån eller med egna pengar?
Låg soliditet innebär svag ekonomi och stora lån. Om soliditeten är 10 procent innebär det att 90 procent är belånade tillgångar.
Ett bostadsbolag med hög soliditet har små lån jämfört med hur mycket fastigheterna är värda.
Hög soliditet ger större kraft att klara räntehöjningar eller förlustår. Ett bolag med låg soliditet har små marginaler och är ofta känsligt för räntehöjningar eller oförutsedda utgifter.
Rikssnittet för landets cirka 300 kommunala hyresvärdar som är anslutna till branschorganisationen Sabo var 24,3 procent 2012. I Västra Götaland var snittet lägre, 15,7 procent.

Läs också Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.