Annons

Stora risker att hjälpa vänner med hyresborgen

Vänersborg "Gå i borgen är att gå i sorgen."Så brukar jurister säga. Och den som går i borgen för ett hyreskontrakt bör veta att det innebär stora risker.
Foto: Jerry Lövberg
Hyresrådet Susanna Berntsson säger att man ska tänka efter riktigt innan man går i borgen för en vän eller släkting. Det kan ställa till mycket om man inte vet vad man ger sig in på. Hon ger tips på hur risken minskar.

Detta handlar om en småbarnsfamilj som ville hjälpa en nära släkting till en bra start, en egen lägenhet. Eftersom den unge mannen saknade fast inkomst krävde värden att nå gon gick i borgen för kontraktet. Paret skrev på som borgensmän och det var ett papper som raserade deras egen ekonomi, för släktingen slutade att betala hyran och försvann. Så när hyresvärden ville ha sina pengar fick paret betala.

Månad efter månad kom hyresavierna. Till slut lät de bli att betala, men då hamnade kravet hos en inkassofirma. Paret vädjade till hyresvärden att han skulle säga upp kontraktet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu äntligen, efter åtskilliga månader, är ärendet avgjort och mannen har vräkts.

Susanna Berntsson är hyresråd vid Hyresnämnden i Göteborg. Hon har aldrig varit med om ett liknande ärende, men säger att risken alltid finns när man går i borgen för hyra. Den som väljer att gå i borgen för en vän eller anhörig bör tänka efter vad det verkligen innebär. Man riskerar sin egen ekonomi om inte den man borgar för betalar sina räkningar.

Borgensmännen fick vända sig till hyresvärden för att få honom att begära vräkning. Som borgensman kan du inte säga upp hyresavtalet, utan det är bara att betala de krav hyresvärden har.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Det var ingen som visste var hyresgästen hade tagit vägen. Kanske har han begett sig utomlands på obestämd tid. Det var paret som bett hyresvärden säga upp avtalet, så att de skulle slippa få betala släktingens hyror, säger Susanna Berntsson.

Susanna Berntsson betonar vikten av att sätta sig in i vad ett borgensåtagande verkligen innebär och vilka risker man tar.

– Hyresvärden kan kräva betalning direkt av borgensmannen, så snart hyresgästen försummar sin betalningsskyldighet.

Läs ocksåSkrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronorEtt brevinkast i ytterdörren, från runt 60-talet, till en lägenhet.

Hennes råd är att den som efter moget övervägande går i borgen för en annan person, sätter ett slutdatum för hur länge borgensuppdraget gäller.

Annons

– Då tvingar man hyresvärden att agera för att få bort hyresgästen om denne inte gör rätt för sig. Man kan också begränsa borgen till ett maxbelopp.

Dessutom kan man göra en överenskommelse med hyresvärden om att denne ska slå larm så fort en hyra inte är betald. Då finns det ingen risk att borgensmannen tvingas betala flera månadshyror.

Det är också viktigt att känna till att borgensmannen kan få borgensförbindelsen att sluta gälla efter två år, men då måste man skicka en uppsägning efter ett år och tre månader.

Fakta: Tänk på det här

• Kom överens med hyresvärden att slå larm genast om hyran inte betalats för att slippa stora summor.
• Sätt slutdatum hur länge borgensåtagandet ska gälla.
• Borgensmannen kan få borgensförbindelsen att sluta gälla efter två år, men då måste man skicka en uppsägning efter ett år och tre månader.

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.