Annons

Mariehus höjer mest i Västsverige

Mariestad Mariehus höjer hyran med 2,68 procent. Det är den största höjningen hittills bland de västsvenska hyresvärdarna. "Vi är inte nöjda alls", säger Magnus Elsing på Hyresgästföreningen.
Foto: Nils-Olof Larsson/Kajsa Wedberg/Mariehus
Mariehus fick igenom regionens hittills högsta hyreshöjning. Från och med den första mars höjs hyrorna med i genomsnitt 2,68 procent.

Hyresgästerna i Mariehus 1 600 lägenheter får en höjning på i genomsnitt 2,68 procent. För den som bor i en normalstor trea betyder det att månadshyran kommer att ligga på 5 057 kronor. Den nya hyran gäller från den första mars vilket innebär ett dubbelt påslag på nästa hyresavi.

− Vi kan fortfarande inte förstå varför Mariehus behöver höja hyran mer än andra värdar i Mariestad och regionen omkring. Vi är inte nöjda alls, säger Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Mariestads kommunala bostadsbolag skapade rubriker redan före jul då de kom med ett av de högsta hyresyrkandena i regionen. 3,7 procents höjning från och med den första januari ville bolaget ha. Som skäl angavs ”kostnadsökningar, låg hyra och lågt eget kapital”.

Det var argument som Hyresgästföreningen vägrade att köpa och medlare kopplades in. Deras bud landade på 2,68 procent. Men även det tyckte Hyresgästföreningen var för högt.

– Det är ett bud vi inte kan godta. Det ligger betydligt över de 1,2 procent som vi anser rimligt, sade Magnus Elsing och strandade förhandlingarna.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Nu blev det Hyresmarknadskommittén, HMK, som skulle ta beslutet. Där har man nu kommit fram till samma procentsats som medlarna föreslog. En höjning på 2,68 procent.

– Det här är mycket ovanligt. Inte minst att Hyresmarknadskommittén låtit bli att lämna en motivering till sitt beslut. Men vi har drivit detta så långt vi kan och nått slutpunkten, säger Elsing.

Annons

Vad förväntar ni er att Mariehus gör med pengarna som de får på hyreshöjningen?

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Att de rustar upp sitt bestånd och höjer boendekvalitén för hyresgästerna. Vi kommer att följa utvecklingen inom Mariehus och inför nästa års förhandling samla på oss information om hur bolaget använder sina pengar, säger Magnus Elsing.

Jari Lalli är vd för Mariehus. Han tycker att höjningen på 2,68 procent är en bra början.

− Visst, det är en bit ifrån vad vi först begärde. Men det är i alla fall en början. Och det känns bra att Hyresmarknadskommittén lyssnade på våra argument för en höjning på den här nivån. Vi kunde påvisa att vi behövde höja hyran för att ta tag i underhåll som släpat efter under många år. Det är inget hittepå från vår sida, säger Jari Lalli.

Han förstår hyresgästerna helst hade sluppit en höjning men menar att pengarna kommer tillbaka till de boende i form av fräschare hus, finare fasader och renoverade balkonger.

Hyresgästföreningen kan fortfarande inte förstå varför ni behöver höja mer än andra värdar. Hur ser du på det?

Annons

– Jag kan inte svara för andra bolags behov. Men vi behöver höja hyran minst så här mycket för att klara vårt underhåll. Och det håller ju tydligen även Hyresmarknadskommittén med om, säger Jari Lalli.

Nyfiken på andra hyresuppgörelser i Västsverige? Läs även:

Så mycket höjer höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Förkortas HMK.

En kommitté med representanter från både Sveriges allmänyttiga bolag, Sabo, och Hyresgästföreningen.

Ett av HMK:s uppdrag är att träda in och pröva tvister när de båda parterna inte lyckats komma överens.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.