HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mariehus sänkte sitt yrkande men vill ändå ha högre hyror

Mariestad Mariehus, det kommunala bostadsbolaget i Mariestad, ville ha en hyreshöjning med 4,2 procent för nästa år. Men efter en kontroll med energibolaget sänkte bolaget sitt yrkande. "En förändrad och mer komplicerad beräkning", förklarar Mariehus vd Jari Lalli förändringen.
Foto: Minna Ulin
Mariestads kommunala bostadsbolag Mariehus sänkte sitt eget yrkande efter en genomgång av taxorna.

När Mariehus lämnade in sitt yrkande inför årets förhandlingar med Hyresgästföreningen hamnade siffran på 4,2 procents ökning för 2019. Det var ett ovanligt högt yrkande, men motiverades med taxehöjningar och stora behov av renoveringar och underhåll. Men när förhandlingarna så skulle starta, då hade Mariehus reviderat sitt yrkande till 3,75 procent.

– Det visade sig, efter kontakt med Vänerenergi, att beräkningarna inte slog så som vi tidigare hade trott. Det var fel i våra beräkningar och då justerade vi genast vårt yrkande, säger Jari Wallo. Vi är ärliga i våra siffror, så det var självklart att vi rättade till det innan vi satte oss i förhandlingar.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Men trots justeringen är 3,75 procent en hög siffra, då de flesta kommunala bostadsbolagen ligger lägre i sina önskemål om höjda hyror för 2019.

– Jo, det kan stämma, säger Jari Lalli. Men vi och lokala hyresgästföreningen är överens om att det finns ett stort behov av underhåll av våra fastigheter. Inte så att de faller samman, men det krävs underhåll av balkonger, fasader bland annat. Vi vill ta hand om, och se till att det blir bra även i framtiden. Då krävs det att vi får ta ut något högra hyra.

Annons

Jari Wallo menar att det kan vara missvisande att man redovisar hyreshöjningar i procent, då det inte riktigt visar verkligheten.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

– Det är en pedagogisk utmaning att förklara vad procenthöjningar innebär, säger han.

Men 3,75 procents höjning 2019 innebär en höjning med strax under 200 kronor i månaden för en normaltvåa. Är det rimligt?

Annons

– Det kan låta mycket men ju mer vi kan göra i våra fastigheter, desto trevligare blir det för hyresgästerna. I vissa hus är det dragiga, gamla fönster. Får vi in mer pengar kan vi öka vårt underhåll.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Mariehus och Hyresgästföreningen har haft en första sittning, där bostadsbolaget presenterat sina yrkanden och nu väntar nästa förhandlingsrunda där Hyresgästföreningen kommer med sina argument.

Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.