Annons

Strandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Göteborg Privatvärden Västerstaden vill höja hyrorna i nivå med Göteborgs kommunala bolag. Orimligt, tycker Hyresgästföreningen, eftersom Västerstaden får bottenbetyg av hyresgästerna. Nu har förhandlingarna strandat.
Foto: Gustaf Görfelt

Daniel Carlenfors är ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för privata värdar i Göteborg.

– Förhandlingarna körde fast ganska omgående. Vi sträckte oss så långt vi kunde, men det gick inte att komma framåt. Då fick vi agree to disagree, säger han.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Västerstaden hade först yrkat att få höja hyrorna med mellan 3 och 3,5 procent för sina cirka 1 500 hyresgäster i Göteborg. Höjningen skulle gälla från och med den 1 juli.

Under förhandlingarna sänkte bostadsbolaget sina krav, men ville inte gå under 1,6 procent. Som argument framfördes att Göteborgs kommunala bolag fått höja hyrorna med 1,8 procent efter ett beslut i Hyresmarknadskommittén.

I ett pressmeddelande efter strandningen skriver Hyresgästföreningen att kravet är oansvarigt med tanke på coronapandemin och dessutom orimligt.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2024 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.
Daniel Carlenfors.

Dels eftersom uppgörelser med övriga privatvärdar i Göteborg landat på 1,0–1,2 procent. Dels för att Västerstaden tillsammans med Victoria Park hamnar allra sist när hyresgäster i Storgöteborg får sätta poäng på hur nöjda de är med sin värd.

Annons

Föreningen har dessutom många medlemsärenden hos Västerstaden, med missnöjda hyresgäster.

– Med så dåligt resultat i våra mätningar samt ett stort antal ärenden är det absurt att kräva nästan samma nivå som allmännyttan, som är en avsevärt bättre fastighetsägare och förvaltare, säger Daniel Carlenfors till Hem & Hyra.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

Hyresgästföreningen misstänker att Västerstaden nu kommer att vilja få hyreshöjningen prövad i hyresnämnden och eventuellt kommer att försöka skicka ut hyresavier med höjd hyra. Föreningen har därför skickat ut brev till alla medlemmar som är hyresgäster hos Västerstaden.

– Vi har sagt till alla att betala den gamla hyran, oavsett vad som står på avin, säger Daniel Carlenfors.

Västerstaden äger hus på många håll i Göteborg. I Olskroken säger en hyresgäst, som vill vara anonym, att han tycker att hyran borde sänkas i stället för att höjas. ”Det är väldigt dålig standard. jag kan inte ens sätta upp gardiner eftersom murbruket är trasigt. En torktumlare stod trasig i ett halvår utan att de åtgärdade den. Och när de väl gör något tar de det billigaste de kan hitta. Jag har bott här sedan 1959, men nu letar jag efter en annan lägenhet.”

Västerstadens vice vd Hans Stridh vill inte lämna några kommentarer till Hem & Hyra i nuläget, mer än att bolaget ännu inte bestämt hur de ska gå vidare.

Annons

Men på sin hemsida skriver Västerstaden att bolagets avsikt är att hyresnämnden ska fastställa hyreshöjningen. Västerstaden kommer inte att höja hyran utan att det först finns ett hyresnämndsbeslut.

Som skäl till den önskade höjningsnivån anger bolaget höga underhållskostnader och renoveringsbehov i beståndet.

”Därav vill vi ha rättvisa hyreshöjningar som ligger i nivå som allmännyttan erhåller, så att vi kan utveckla boendemiljön för våra hyresgäster och hålla en jämn underhållsplan för de kommande åren” skriver Västerstaden.

LÄS MER: I flera av Göteborgs kranskommuner har Västerstadens hyror förhandlats av ombudet Stadsån, som även företrädde bolaget i Göteborg. I de andra kommunerna har årets höjning landat på just 1,6 procent. Läs Hem & Hyras lista över alla färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland här.

Fakta: Västerstaden

Västerstaden grundades 1970 av Handelsbanken för att förvalta bankens fastigheter.

Sedan 1990 ägs företaget av Sven Gustafsson, som även är VD.

Bolaget äger idag 3 500 lägenheter och 300 lokaler i 100 fastigheter, fördelat på åtta olika städer. Huvudkontoret finns i Göteborg.

Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.