Annons

Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Göteborg Stena, Skandia och Ernst Rosén hör till de privata hyresvärdar som nu höjer hyrorna i Göteborg. Majoriteten av de 40 000 hushåll som berörs får en höjning på 1,2 procent från och med maj.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ernst Rosén och Stena Fastigheter är några av de hyresvärdar som nu höjer hyrorna i Göteborg. Hyreshöjningen är en av de lägsta i regionen i år – 1,2 procent för de flesta hyresgäster.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan för Västra Götaland

Hyresuppgörelsen är årets mest omfattade i Göteborg på privatsidan. Sammanlagt 40 000 hushåll berörs, hos ett flertal privata hyresvärdar i staden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det gäller bland annat Stena Fastigheter, Skandia Fastigheter, Ernst Rosén och Wallenstam. Samtliga har förhandlat om årets hyror med Hyresgästföreningen via branschorganisationen Fastighetsägarna GFR.

Uppgörelsen hör till de lägsta i regionen i år, och innebär att hyrorna höjs med 1,2 procent för de flesta hyresgäster. Det motsvarar 72 kronor mer i månaden för en lägenhet som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Somliga hyresgäster får en något lägre höjning på 1 procent. För renoverade och nybyggda lägenheter, där hyrorna redan ligger högt i jämförelse, höjs hyrorna med 0,5 procent eller inte alls.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Den nya hyran gäller från 1 maj, vilket betyder att de flesta hushåll får betala de första månadernas höjning i efterskott.

Det slipper dock Wallenstams hyresgäster, eftersom bostadsbolaget valde att anta hyresuppgörelsen redan i april av just detta skäl. Det har Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Annons

Då förhandlingarna startade ville Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med 3,5 procent i Göteborg.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästföreningen konstaterar att vårens förhandlingar med Fastighetsägarna har varit tuffa.

– Vi har länge sagt att de inte får mer än 1,2 procent. Det var först på sluttampen som de accepterade att övriga fick samma som Wallenstam, säger Sofi Bringsoniou, tillförordnad förhandlingschef i Göteborg.

Enligt henne har motparten haft svårt att smälta att ekonomin ”har gått i botten”, och att det därför inte kan bli tal om några höjningar på fjolårets nivå.

– De kan inte vara de enda som går oskadda ur den här krisen, utan det får man dela på. Många hyresgäster hör av sig till oss och säger att de går på knäna. Det här resultatet är bland de lägsta i landet, men folk kommer ändå bli upprörda över att de får höjningar ett år som detta, säger Sofi Bringsoniou.

Fastighetsägarna GFR anser sig å sin sida ha blivit tvingade in i uppgörelsen, i brist på tvistelösningsfunktion som kan ta över när hyresförhandlingar på privatsidan kör fast (se faktaruta nedan).

– Årets förhandling visar återigen på det akuta behovet av en oberoende tvistelösningsmodell för samtliga parter på hyresmarknaden. Allmännyttan i Göteborg har tvingats gå till Hyresmarknadskommittén tre år i rad eftersom de inte kan komma överens med Hyresgästföreningen i den lokala förhandlingen, säger Per Karlsson Hoel, gruppchef förhandling på Fastighetsägarna GFR, i ett mejl till Hem & Hyra.

Annons

– Vi behöver därför se en förändrad lagstiftning med en tvistelösningsfunktion och vi är mycket positiva till den utredning som pågår kring effektivare årshyresförhandlingar.

Senast hyresvärdarna inom Fastighetsägarna GFR höjde hyrorna var i april förra året. Då blev höjningen i genomsnitt 2 procent, efter rekordlånga förhandlingar.

Göteborgs största hyresuppgörelse gäller stadens kommunala hyresvärdar, som äger drygt 73 000 lägenheter. Där höjs hyrorna med i snitt 1,8 procent från och med juli. Höjningen har väckt starka reaktioner, läs mer om det här.

Andra stora Göteborgsvärdar som nyligen höjt hyrorna är Balder, SGS och Willhem. Hur ligger din hyresvärd till? Här hittar du hela listan.

LÄS MER: Så förhandlas din hyra

Fakta: Fyra år sedan jättestrandningen

I januari 2016 brakade hyresförhandlingarna samman helt mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen i Göteborg.

Fastighetsägarna GFR valde att lämna förhandlingsbordet och stranda förhandlingarna.

Men parterna på den privata hyresmarknaden saknar ett gemensamt tvistelösningsorgan. Det finns på den kommunala sidan: Hyresmarknadskommittén, som de kommunala hyresvärdarna har tillsammans med Hyresgästföreningen.

I stället hamnade tvisten om hyrorna för 43 600 hushåll hos hyresnämnden i Göteborg.

Först ett år senare kunde parterna nå en uppgörelse.

Då hade flera hyresvärdar redan brutit sig ur och slutit egna uppgörelser med Hyresgästföreningen, till exempel storvärden Stena Fastigheter.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.