Annons

Strandade hyresförhandlingar i Alingsås – Förhandlingschefen: ”Festen är över”

Alingsås Alingsåshem kan gå med på en 7-procentig höjning. Hyresgästföreningen kan sträcka sig till 3 procent. Med ett så stort gap mellan parterna strandar nu förhandlingarna. "Hyresgästerna kan inte ta en jättesmäll så fort det blir sämre tider", säger Jesper Lissmark på Hyresgästföreningen.
Alingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: Kajsa Wedberg/Nils-Olof Larsson
Alingsåshem och Hyresgästföreningen kommer inte överens om nästa års hyreshöjning. "Hyresgästerna kan inte ta hela smällen när det blir sämre tider", säger Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Alingsåshem gick ut hårt i hyresförhandlingarna inför 2023. 8,5 procent ville det kommunala bolaget höja hyran från och med årsskiftet. Att jämföra med förra årets höjning, som landade på genomsnitt 1,95 procent för bolagets 2 899 lägenheter.

I slutet av oktober inleddes förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Men trots att parterna nu träffats fyra gånger har de inte lyckats komma överens. Alingsåshem har sänkt sitt krav till 7 procent. Men det är en bra bit ifrån Hyresgästföreningens sista bud, som ligger på 3 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi förstår att läget i omvärlden gör att Alingsåshems kostnader ökar men de har bitit sig fast vid ett krav som vi inte kan acceptera. Även den hyreshöjning som kan tänka oss, alltså 3 procent, skulle får stora konsekvenser för hyresgästerna. Och en höjning på 7 procent är helt orimlig, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark.

”Hyresintäkter som möter dagens kostnadsnivåer”

Alingsåshems affärsområdeschef Britt-Inger Wallin skriver till Hem & Hyra att bolaget använt sig av den så kallade trepartsöverenskommelsen mellan Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna för att komma fram till sitt yrkande. Enligt Wallin motsvarar den yrkade procentsatsen de kostnadsökningar som Alingsåshem haft.

”Vi har bland annat haft kraftigt ökade taxeökningar under flera år. Vi har nödvändiga underhållsprojekt framför oss som inte kan skjutas upp. Det är viktigt för oss att även i framtiden kunna upprätthålla en god standard i våra bostäder. Därför behöver vi hyresintäkter som möter dagens kostnadsnivåer”, skriver Britt-Inger Wallin.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Men enligt Lissmark måste man hitta en balans där både bolagets kostnader och hyresgästernas möjligheter att klara hyran vägs in.

Annons

– Vi har ett gemensamt ansvar för att hyresgästerna ska få en rimlig, hållbar, stabil och förutsägbar hyresutveckling. Därför kan vi inte gå med på något sånt här extremt. Hyresgästerna kan inte ta en jättesmäll så fort det blir sämre tider, säger han.

”Festen är över”

I förhandlingarna har Alingsåshem bland annat anfört den höjda räntan som argument för sitt hyreskrav. Men det är något som varken Jesper Lissmark eller Hyresgästföreningens förhandlingschef i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Magnus Elsing köper.

– För så där en tio år sedan började en fest för fastighetsägarna. Räntorna var extremlåga, det var till och med minusränta. Alltså väldigt goda tider för både fastighetsägare och villaägare. Men hyresgästerna bjöds aldrig in till den festen. De goda tiderna ledde aldrig till någon hyressänkning. Nu är festen över och då försöker värdarna skicka notan till hyresgästerna. Det är orimligt, säger Magnus Elsing.

Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
”Nu är festen slut och hyresvärdarna försöker skicka notan till hyresgästerna”, säger Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Han menar att dagens tuffa ekonomiska situation istället borde leda till att hyresvärdarna får räkna med en något lägre lönsamhet, göra effektiviseringar och skjuta på det underhåll som inte är helt nödvändigt.

Eftersom förhandlingarna mellan Alingsåshem och Hyresgästföreningen har strandat blir det nu Hyresmarknadskommittén, HMK, som tar över. Det är en nationell kommitté med representanter från både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. HMK kommer ta del av parternas handlingar för att därefter antingen uppmana till en ny förhandlingsrunda eller komma med ett medlarbud. Hur lång tid det tar är oklart.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Alingsåshem vill höja hyran från den första januari.

Finns det risk för retroaktiv höjning? 

– Vi kommer att argumentera för att det inte ska bli det. Men risken finns tyvärr nu när förhandlingarna gått vidare till medling. Vi beklagar att hyresgästerna hos Alingsåshem hamnar i en osäker situation i en tid som redan är så ekonomiskt tuff, säger Jesper Lissmark.

 

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.