Annons

Strandade hyresförhandlingar med Östersundshem

Östersund Efter fyra möten har hyresförhandlingarna fortfarande inte gett något resultat. Nu är det Hyresmarknadskommitténs sak att avgöra hyrorna för 2013.

Inför förhandlingarna kom Östersundshem i november 2012 med ett hyreshöjningskrav på 4,5 procent.

Vilket Hyresgästföreningen reagerade starkt på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kravet är på gränsen till oförskämt, menade Hasse Dahl, hyresförhandlare i region Norrland.

Östersundshem har sedan dess höjt sitt yrkande ytterligare, till 4,8 procent, enligt Dahl.

– Och de har inte under de fyra gånger vi har träffats kommit med något nytt bud utan stått kvar vid sitt yrkande, säger han.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Anledningen bakom det höga kravet är att Östersundshem anser att de annars inte klarar det underhållsbehov som finns och kommunens krav på vinst.

Annons

– Vi har ju sett i jobbet under 2012 att pengarna inte räcker till. Vi måste möta hyresgästernas krav på standard, kommenterade Östersundshems vd Bengt Rådman hyreshöjningskravet i november.

– Kommunen har lagt fram ett direktavkastningskrav på 5,5 procent år 2017 och 7 procent år 2022. Vi måste börja vår vandring mot de målen. Kommunen är mån om att vi ska vara ett starkt bolag som klarar framtida underhåll.

Läs ocksåSå blir din hyra i Kalmar län 2024Hyresområde i Emmaboda.

Men Östersundshem är inte ett fattigt bostadsbolag utan resurser, enligt deras egen årsredovisning från 2011.

Då överfördes inte mindre än 3,7 miljoner i koncernbidrag till kommunen. Och enligt en rapport från Boverket betalade bolaget året innan  340 000 kronor mer i koncernbidrag till kommunen än vad lagen tillåter.

Med tanke på rådande lågkonjunktur, hög arbetslöshet och kostnadsökningar för de boende kontra bostadsbolagets lägre räntor och taxekostnader anser Hasse Dahl att Östersundshem tvärtom inte borde behöva höja hyrorna en krona.

Annons

– Enligt våra beräkningar har de råd att vara ett lönsamt bolag i alla fall, vilket flera andra bostadsbolag också insett, som Krokomsbostäder till exempel. Samtidigt som Krokomsbostäder beslutat att inte höjan hyran alls i år kommer Östersundshem med ett av de högre yrkanden sedan jag började som förhandlare 2009.

– De vill urholka sina kunders plånböcker och låta dem betala för hela underhållsbehovet och ägarens krav på avkastning. De tar inte sitt eget ansvar och det kan vi inte acceptera!

Eftersom förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Östersundshem inte gett något resultat kommer nu ärendet att avgöras i Hyresmarknadskommittén.

Östersundshems vd Bengt Rådman vill idag inte ge några ytterligare kommentarer om förhandlingarna, förutom att han håller med om att ”de går lite trögt”.

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.