HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Strandat för 6 000 hyresgäster i Växjö

Växjö Hyresförhandlingarna mellan Växjöhem och Hyresgästföreningen har strandat. Parterna står för långt från varandra.

I förhandlingarna om nästa års hyror yrkade Växjöhem på en hyreshöjning med 3,6 procent från första januari. Det skulle motsvara ungefär 180–200 kronor i höjning för en normalstor trea.

Rimligt, ansåg Växjöhem.

Läs ocksåUppsalahems hyror klara efter strandning

Orimligt, ansåg Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna gick in i väggen. Och strandade. Därmed ska HMK, Hyresmarknadskommittén, avgöra hyrorna.

– Vi var väldigt långt ifrån varandra i förhandlingarna, kan man säga. Vi kom inte heller överrens om utformingen på förhandlingsunderlaget. Växjöhem har förändrat sättet att redovisa på och det gillar inte vi. Enligt oss visar det inte verkligheten på rätt sätt, säger Inge Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

Annons
Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Tommy Ljung, ekonomichef hos Växjöhem, ser inte underlaget som något större bekymmer.

– Det är ingen stor grej utan är i stort sett på samma sätt som innan, bara att vi presenterat på ett lite annat sätt där vi redovisar våra kostnadsökningar, säger Tommy Ljung.

Hyresgästföreningen, som granskat Växjöhems ekonomi, anser att bolaget inte behöver höja hyran alls och skriver till sina medlemmar att Växjöhem klarar av att öka sina satsningar på underhåll med tio procent och även möta de kostnadsökningar som förväntas nästa år utan att hyran höjs. 

Läs ocksåSegdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procentGunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.

”Vi har i dag låga räntor och låg inflation. Det finns inte bättre förutsättningar för att hålla igen hyrorna än nu. Växjöhem har en mycket stark ekonomi med hög soliditet och låg belåning. Kravet på höjda hyror saknar ekonomiska motiv utan beror på krav ställda av ägaren, Växjö kommun.” skriver Hyresgästföreningen till sina medlemmar.

Annons

– Vi motiverar vårt yrkande med ökade kostnader och ett stort underhållsbehov. Vi yrkade på 3,6 procent och det tyckte de var förmycket. Vi kom inte överens, vi låg för långt från varandra och kom därför fram till att vi lyfter det till HMK, säger Tommy Ljung.

HMK i Stockholm ska först fastställa förhandlingsunderlaget och därefter hyrorna. När det hela kan avgöras av HMK är oklart och hyresgästerna riskerar att få en retroaktiv höjning från årsskiftet om hyrorna inte hinner bli klara i år, vilket de förmodligen inte hinner.

Växjöhem har närmare 6 000 lägenheter i Växjö tätort.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

HMK, Hyresmarknadskommittén består av två personer från Hyresgästföreningen Riksförbundet och två personer från SABO, de kommunala allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation.

Kommitténs uppgift är att avgöra tvister och helt enkelt fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.

Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.

Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.