Annons

Strandningen får värdar att överge Fastighetsägarna

Göteborg Nya hyror för 4 000 lägenheter i Göteborg är klara. Av dem tillhör 2 500 privatvärdar som helt eller delvis valt att lämna Fastighetsägarna GFR som ombud efter strandningen.

Överenskommelsen har träffats mellan Hyresgästföreningen och RCB Fastighetsutveckling, som företräder en rad privatvärdar i Göteborg.

Bland annat gäller det Svanström, KAB och delar av Ivar Kjellbergs bestånd.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

För de boende kommer hyran att höjas med mellan 0 och 3 procent beroende på var de bor, men i de flesta fall blir höjningen runt 1 procent. Den nya hyran gäller 2017 och träder i kraft den 1 januari.

Uppgörelsen gäller även 2016, men hyresgästerna slipper betala i efterhand för det året.

Båda parter har också kommit överens om att de efter nyår ska försöka sätta upp gemensamma regler för hur framtida hyresförhandlingar ska ske. Detta ska ses i skenet av Fastighetsägarna GFR:s jättestrandning, som fortfarande ligger hos hyresnämnden och där processen framskrider med snigelfart.

Läs ocksåVärdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushållFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjd med uppgörelsen.

Annons

– Nivån är bra och överensstämmer med vad både privata och allmännyttiga värdar fick i Göteborg 2016. För 2017 vet vi ju inte än men det här visar på en riktning. Och det är inte någon som helst retroaktivitet för hyresgästerna. Det hade annars kunnat bli kännbart för en del. Fastighetsägarna har tagit hela ansvaret för strandningen, säger han.

Även Peter Cavalli-Björkman från RCB Fastighetsutveckling är positiv.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

– Det känns bra att ha träffat en konstruktiv lösning där vi samtidigt avtalat med Hyresgästföreningen om att utveckla förhandlingsmodellen. Det gynnar både hyresgäster och fastighetsägare, säger han i ett pressmeddelande.

Av de 4 000 lägenheterna tillhör närmare 2 500 stycken värdar som har valt att inte längre låta Fastighetsägarna GFR vara deras ombud i hyresförhandlingarna. I stället företräds de nu av RCB.

– Vi tycker förstås att det är jättebra att man vill hitta en lösning på det här, så att både hyresgäster och fastighetsägare ska slippa den här ovissheten. Vi tror också att de inte är särskilt nöjda med hanteringen av eller har förstått orsaken till strandningen. Det här är ett tecken på att man vill något annat än vad Fastighetsägarna vill, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

När det gäller skillnaden i hyreshöjning mellan olika bestånd så har Hyresgästföreningen och RCB använt systemet med kvalitetshyror för att komma fram till dem.

Det är ett system som tillämpas i Göteborg och som innebär att om hyresvärdar erbjuder sina hyresgäster en dokumenterat hög kvalitet, kan de också ta ut en högre hyra. För att bedöma kvaliteten används bland annat gemensamma besiktningar.

RCB och Hyresgästföreningen har kommit överens om att fortsätta använda den modellen och även försöka utveckla den.

LÄS MER
Så mycket höjer andra västsvenska värdar hyran 2017 – hela länslistan för Västra Götaland

Pengar i en portmonnä.
Läs också Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.