Annons

Striden om hyrorna på Herrgården på väg att lösas

Malmö ​Konflikten mellan Hyresgästföreningen och den norske kapitalförvaltaren Acta som äger skandalfastigheterna på Herrgården kan vara på väg att lösas. På tisdagen träffades parterna i hyresnämnden för ett informellt möte.

​Ett förlikningsförslag från hyresrådet Greger Lindberg diskuterades.

– Vi har fått ett förslag som vuxit fram under dagens samtal. Jag vill inte gå in på några detaljer i nuläget men jag är full av tillförsikt, säger Björn Cinthio, jurist på Hyresgästföreningen på tisdagseftermiddagen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Inför mötet har Hyresgästföreningen krävt hyressänkningar på runt 17 procent för samtliga 867 lägenheter i området, något som avvisats av ägaren Acta med motivationen att det då skulle bli ännu svårare göra de investeringar som krävs.

Annons

Problemen i fastigheterna är många. Kackerlackor, ruttnande fönster, mögliga badrum. Striden om Herrgården har pågått sedan i höstas när Hyresgästföreningen slog larm om tillståndet i de slitna fastigheterna från miljonprogrammet.

Efter påtryckningar från miljöförvaltningen lät Acta konsulten Ramböll inventera lägenheterna tidigare i år. Rapporten visar på mycket omfattande skador. Hälften av lägenheterna på området är mögelskadade. I 136 lägenheter hittades skadedjur och åtminstone 87 av badrummen behöver åtgärdas akut.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Acta har avsatt 31 miljoner kronor till de akuta behoven. Alldeles för lite, enligt Hyresgästföreningen som gör bedömningen att det krävs investeringar i storleksordningen 150-200 miljoner kronor för att rädda de förfallna fastigheterna.

Fakta: Rambölls besiktning av lägenheterna

393 lägenheter (varannan) hade mögel.
136 lägenheter (17 procent) hade skadedjur.
87 badrum måste åtgärdas akut.
288 badrum måste åtgärdas inom 1–5 år.
22 toaletter måste åtgärdas akut.
149 toaletter måste åtgärdas inom 1–5 år.
17 kök måste åtgärdas akut.
268 kök måste åtgärdas inom 1–5 år.

I kök och bad föreslår Ramböll en fullständig renovering. Det krävs bland annat omkakling och ommålning, ny inredning, nytt porslin, uttorkning, behandling av mögelskador, nya skåpsinredningar, spisar, bänkskivor och vitvaror.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.