Annons

Strömlös datanörd går lottlös – fick avslag på miljonersättning och mer el

Nyheter Mannen, som kallar sig själv för datanörd, ville få mer el och över en miljon i ersättning för skador på elektrisk utrustning. Men det blev vare sig mer el eller pengar till datanörden som menar att Karlstads kommun stängt av strömmen till hans lägenhet.
En man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.
Foto: Anna Rytterbrant
Mannen visar sina datorer som han säger inte fungerar eftersom kommunen kapat hans el.

– Ska man verkligen behöva leva med två ampere?!

Den frågan ställde sig den 54-årige datanörden från Karlstad när Hem & Hyra besökte honom i hans hem innan han för andra gången vände sig till hyresnämnden i hopp om att få mer el till lägenheten. Mannen menar att Karlstad kommun strypt elen till hans bostad vilket förstört bland annat datautrustning för över en miljon kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Mannen bor i andra hand via ett så kallat socialt kontrakt i en liten bostadsrätt som Karlstads kommun äger. Kommunen betalar även hyra och hushållsel.

Kommunen upptäckte dock hur elanvändningen i bostaden skenade: förbrukningen i den lilla ettan har vissa tider motsvarat den för tre eluppvärmda villor. För att försäkra sig om att det inte rörde sig om något farligt elfel har de bytt ut all el-armatur.

En elcentral, en hand, skyltar
Mannen menar att han är i det närmaste strömlös.

Kommunen satte även in timers och anpassade säkringarna med lägre ampere för att få ner förbrukningen.

Det lyckades – till hälften. Men halveringen innebär att mannen fortfarande ligger skyhögt över det normala. En enda månad motsvarar förbrukningen under ett halvår för en person i en etta.

Strömlös i Karlstad

Mannen å sin sida vill inte kännas vid att det är han som använder så mycket el. Han menar i stället att kommunens micklande med elen gjort honom i det närmaste strömlös.

– Jag kan inte dammsuga, laga mat eller ha mina datorer i gång, säger han.

Annons
Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Mannen har en historia av att processa mot Karlstad kommun för att, enligt egen uppgift, kosta kommunen så mycket pengar som möjligt. Men han säger att i det här fallet är det inte därför han använder el.

En man står böjd över en hög dokument i ett rum.
Sedan flera år driver mannen processer mot Karlstads kommun. Numera på papper eftersom han inte har el till datorn.
Kallar sig ”datanörd”

Samtidigt erkänner han att han antagligen använder mer el än de flesta.

– Jag är en sådan som andra kallar datanörd. Jag har datorer, hårddiskar och annan datautrustning som står på dygnet runt. Eftersom det blir varmt av datorerna har jag även en AC, säger han och fortsätter:

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

– I mitt kontrakt ingår elen och det står ingenstans om att det finns något maxtak för hur mycket jag får använda, därför kan ingen säga att jag gör fel. Har jag ett fördelaktigt avtal vill jag ju nyttja det, det är inget konstigt med det, förklarar han.

Skador för över miljonen

Nedsäkringen av elen förstörde datautrustning för över en miljon, enligt mannen.

Därför vände sig mannen till hyresnämnden för att dels få ersättning för skadorna, dels för att få kommunen att ”slå på elen” igen.

Kommunen säger till hyresnämnden att det inte är något fel på elanläggningen: den är bytt efter konstens alla regler. Trots det är kommunen villig att anlita en elektriker som kontrollerar och åtgärdar eventuella fel.

Annons
Nödvändiga åtgärder

Men för att göra det, behöver mannen släppa in elektrikern. Och det är han inte så pigg på.

– Jag vill att det ska vara en oberoende firma som gör det, inte samma som de använde förra gången, säger han till Hem & Hyra.

Hyresnämnden nöjde sig med beskedet att Karlstad kommun är villiga att se över elsystemet och åtgärda eventuella fel. Nämnden har ingen anledning att tro att kommunen struntar i att utföra nödvändiga åtgärder – så länge de släpps in i bostaden.

Miljonersättningen som mannen kräver för sin förstörda datautrustning, tog hyresnämnden inte ens upp. Anledningen är att ersättningsanspråk av det slaget inte ligger på nämndens bord.

Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.