Annons

Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning – får bo kvar i brist på bevis

Karlstad En hyresgäst i Karlstad vräktes från en bostad där kommunen står för kostnaden. Orsak: Elförbrukningen i hans etta motsvarade tre eluppvärmda villor. Men nu får han upprättelse och kan bo kvar. Vi har träffat mannen som kallar sig själv datanörd och drivs av att kosta samhället så mycket pengar som möjligt.
En man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.
Foto: Anna Rytterbrant
Mannen visar sina datorer som han säger inte fungerar eftersom kommunen kapat hans el.

Hyresgästen med det mystiska elräkningarna på osannolika 7000 kronor per månad i en liten etta, skrev Hem & Hyra om redan förra sommaren.

Artikeln blev snabbt uppmärksammad och Hem & Hyras mest lästa någonsin.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresvärden är Karlstad kommun som hyr ut en bostadsrätt i andra hand via ett så kallat socialt kontrakt. I hyran, som betalas av kommunen, ingår även hushållsel.

Förbrukningen i den lilla ettan har vissa tider motsvarat den för tre eluppvärmda villor.

Mannen å sin sida menar att elen, trots den höga förbrukningen, är i det närmaste avstängd av kommunen och att han inte kan leva ett normalt liv i bostaden.

Läs ocksåElräkningar på 7 000 för en etta – nu vill kommunen vräka 53-åringen

– Jag kan inte dammsuga, laga mat eller ha mina datorer i gång, säger den 54-årige mannen.

Hyresnämnden beslutade förra sommaren att mannen skulle vräkas.

54-åringen har en historia av att processa mot Karlstad kommun för att, enligt egen uppgift, kosta kommunen så mycket pengar som möjligt.

Läs ocksåAnvände för lite el – riskerar vräkning
En hand håller en extern hårddisk.
54-åringen medger att han använder mer el än de flesta, men inte så mycket som kommunen säger.

Föga förvånande överklagade mannen därför hyresnämndens beslut till hovrätten och konflikten fortsatte.

Och fortsätter.

För exakt vad som slukar el i bostaden var och förblir oklart.

Kallar sig ”datanörd”

Mannen erkänner att han visserligen använder mer än andra, men inte så mycket som kommunen hävdar.

– Jag är en sådan som andra kallar datanörd. Jag har datorer, hårddiskar och annan datautrustning som står på dygnet runt. Eftersom det blir varmt av datorerna har jag även en AC, säger han och fortsätter:

– I mitt kontrakt ingår elen och det står ingenstans om att det finns något maxtak för hur mycket jag får använda, därför kan ingen säga att jag gör fel. Har jag ett fördelaktigt avtal vill jag ju nyttja det, det är inget konstigt med det, förklarar han.

Annons

Det är skattebetalarnas pengar som används till din el, hur tänker du om det?
– Inget särskilt. Ingår elen så har jag rätt att nyttja den. Det är som att en anställd i kommunen ska tacka nej till en löneförhöjning och tänka ”de pengarna kan användas till annat”. Människan är av naturen sådan att den tänker på sig själv, säger han.

Vill veta vad som drar el

Kommunen å sin sida har bytt ut el-armaturen för att försäkra sig om att det inte är något tekniskt fel som gör att elförbrukningen är så stor.

De gjorde även en anpassning av lägenhetens elsystem med lägre amperetal på säkringarna och timers, vilket halverade elförbrukningen.

Men en halvering betyder fortfarande att elförbrukningen ligger skyhögt över normalförbrukningen för en person i en etta: en enda månad motsvarar vad som vanligen förbrukas under ett halvår.

Enligt kommunens slutledningsförmåga är det därför 54-åringen som ligger bakom den enorma elförbrukningen.

Mixtrat med elen

I hovrätten förde kommunen fram att de misstänker att mannen mixtrat med elen för att få ut högre effekt. Men den enda bevisning kommunen kunde hänvisa till, var en bild som mannen själv sänt in till rätten.

Bilden visar en skarvsladd och grenuttag som han placerat på golvet i badrummet för att få ut el från tvättmaskinens 10 ampers kontakt i bostaden.

En skarvsladd med grenuttag på ett kaklat badrumsgolv bakom en tvättmaskin.
Kommunen kunde hänvisa till en bild som mannen själv sänt in där han kopplat ett grenuttag till tvättstugan, men det räckte inte som bevisning.

Men det räcker inte som bevisning enligt hovrätten. De kräver att det preciseras exakt vad som drar el i lägenheten, vilket ingen riktigt verkar veta.

Hovrätten rev därför upp hyresnämndens beslut och låter mannen bo kvar.

”Baka bröd på skithuset”

När Hem & Hyra besöker lägenheten efter hovrättens dom, visar mannen runt i den lilla lägenheten.

Han har tagit bort skarvsladden från badrummet.

– Det finns någon bestämmelse att man inte får göra så. Alternativet för mig är att ta in datorer eller bakmaskinen i badrummet. Jag får baka bröd på skithuset.

Annons

I köket visar han i stället hur han manipulerat timers som kommunen installerat.

– 999 står det där. Det är alltså 999 minuter, men egentligen tror jag de ställt in den på 10 minuter. Men det är enkelt att ändra, berättar han.

”Är i det närmaste datamissbrukare”

Mannen förnekar att han skulle hålla på med mining av kryptovalutor, vilket drar mycket el.

Vad är det som drar så mycket el?
– Jag är… vad ska man kalla det… datanörd. Sedan pappa kom hem med en dator som hette ABC är jag fast. Jag är i det närmaste datamissbrukare.

Berätta.
– Tja… vad ska man säga. Vill jag se en film så laddar jag ju hem den, inte köper jag den. Jag håller på med kryptering så rätt enkelt kan jag se alla betal-TV-kanaler utan att betala en krona för det. Min server är på 2000 watt, datorn på 1000, varje hårddisk är på 2-300 watt och har jag nästan 20 stycken sådana. Men tyvärr kan jag ju inte ha i gång dem nu så ofta på grund av att jag inte har ström.

Är det du gör olagligt?
– Nej, det är mer en fråga om vad man får och inte får göra. Ska man dra det ordagrant så begår ju 85 procent av svenska befolkningen brott dagligen.

En man står böjd över en hög dokument i ett rum.
Sedan flera år driver mannen processer mot Karlstads kommun. Numera på papper eftersom han inte har el till datorn.

Men tjänar du något på det eller varför?
– Jag håller på med det för att hålla mig uppdaterad inom att utvecklingen går så enormt snabbt och för att förmodligen få ett riktigt jobb så småningom så vill jag kunna referera till att jag aktivt håller på med nättjänster. Hittills har jag aldrig haft ett riktigt jobb.

Hur kommer det sig att du överklagar så mycket?
– Det är mitt enda sätt. Egentligen skulle jag vilja gå till de här personerna och slå näven i bordet och säga några sanningens ord men då blir man gripen och häktad. Det är så här jag får gå till väga.

”Svensk byråkrati är fantastisk”

Men vad är det egentligen du vill?
-Jag vill bli behandlad som alla andra. Ha en sysselsättning, ett jobb, en inkomst. Jag blir trakasserad, förnedrad och förföljd av kommunen. Det är bedrövligt och det är Sverige 2022. Svensk byråkrati är fantastik. Det enda man bryr sig om är att hålla på så här.

Har du ingen del själv i den här konflikten?
– Nej, början till detta är när jag var barn. När jag gick i skolan blev jag oerhört mobbad och ropade efter hjälp. Jag blev slagen och sparkad medvetslös på en gymnastiklektion, men ändå var det jag som var problemet – inte de som utsatte mig för detta. Det var enklare att gå på mig i stället för gruppen.

Efter domen i hovrätten har mannen återigen vänt sig till hyresnämnden för att de ska ta upp hans version av problemet: nämligen att han har för lite el.

– Jag vill veta om man verkligen ska leva med två ampere, säger mannen.

Läs också Avslöjad av lukten - hyresvärd vill kasta ut cannabisodlare Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.