Annons

Strömstadsbyggen kräver Hyresgästföreningen på skadestånd

Strömstad Hyresförhandlingarna mellan Strömstadsbyggen och Hyresgästföreningen har helt gått i stå. Nu kräver bolaget Hyresgästföreningen på skadestånd för brott mot Hyresförhandlingslagen.

Strömstadsbyggen var först ut av i region BohusÄlvsborg-Skaraborg med sitt hyreskrav för nästa år. Bolaget vill ha ett tvåårsavtal med en höjning på 1,5 procent per år.

Men uppgörelsen lär dröja för enligt Strömstadsbyggen har Hyresgästföreningen gjort sig skyldig till förhandlingsvägran.

– Vi vänder oss till hyresnämnden för att få saken prövad och yrkar på ett skadestånd av Hyresgästföreningen på 100 000 kronor, säger Strömstadsbyggens vd Göran Wallo. 

Hyresgästföreningens förhandlare Björn Karlsson är förvånad över bolagets agerande. 

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

– Som organisation ställer vi oss väldigt frågande till hur Strömstadsbyggen resonerar. Men nu får vi yttra oss över deras framställan och invänta om hyresnämnden kan ta beslut, säger han. 

Annons

Redan före jul stod det klart att de båda parterna hade svårt att komma överens. Hyresgästföreningen begärde att få ta del av bolagets hyresfil dagens hyra för varje enskild lägenhet framgick. Något som man, enligt Björn Karlsson, begär och får vid princip alla hyresförhandlingar. 

– Hyresfilen är en av grundstenarna i förhandlingsunderlaget. Det fastställer bruksvärdet för de olika lägenheterna och är inte knuten till vem som bor i lägenheten, säger han. 

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Strömstadsbyggen å sin sida menar att hyresfilen är oväsentlig i förhandlingen och att Hyresgästföreningen borde nöja sg med ett underlag som ger en sammantagen bild av hyresnivån i bolagets olika fastigheter. 

– Själva poängen med att vi förhandlar med Hyresgästföreningen är att det blir en kollektiv förhandling. Därför finns det ingen anledning att gå ner på lägenhetsnivå i förhandlingsunderlaget, säger Göran Wallo.

När bostadsbolag och Hyresgästföreningen inte lyckas enas är det i regel Hyresmarknadskommittén som får stå för beslutet. Att Strömstadsbyggen nu vänder sig till hyresnämnden förklarar Wallo så här:

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

– Eftersom vi aldrig kom så långt att vi ens började förhandla kan detta inte bli en fråga för Hyresmarknadskommittén. Därför vänder vi oss nu till hyresnämnden för att de ska pröva om Hyresgästföreningen har rätt att kräva det underlag de gör, säger Wallo. 

Annons

Varför vill ni hemlighålla de individuella hyrorna? 

– Det är en principsak. Vill Hyresgästföreningen förhandla hyrorna kollektivt eller inte? Det är också en fråga som rör personuppgiftslagen. Vad säger hyresgästerna om om att vi lämnar ut deras hyror. Har Hyresgästföreningen tagit reda på det? svarar Göran Wallo. 

Det är oklart hur lång tid det tar innan Hyresnämnden i Göteborg behandlar frågan. Innan en överenskommelse är nådd kommer hyrorna för Strömstadsbyggens hyresgäster ligga kvar på dagens nivå. 

 

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.