HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strömstadsbyggen kräver Hyresgästföreningen på skadestånd

Strömstad Hyresförhandlingarna mellan Strömstadsbyggen och Hyresgästföreningen har helt gått i stå. Nu kräver bolaget Hyresgästföreningen på skadestånd för brott mot Hyresförhandlingslagen.

Strömstadsbyggen var först ut av i region BohusÄlvsborg-Skaraborg med sitt hyreskrav för nästa år. Bolaget vill ha ett tvåårsavtal med en höjning på 1,5 procent per år.

Men uppgörelsen lär dröja för enligt Strömstadsbyggen har Hyresgästföreningen gjort sig skyldig till förhandlingsvägran.

– Vi vänder oss till hyresnämnden för att få saken prövad och yrkar på ett skadestånd av Hyresgästföreningen på 100 000 kronor, säger Strömstadsbyggens vd Göran Wallo. 

Hyresgästföreningens förhandlare Björn Karlsson är förvånad över bolagets agerande. 

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Som organisation ställer vi oss väldigt frågande till hur Strömstadsbyggen resonerar. Men nu får vi yttra oss över deras framställan och invänta om hyresnämnden kan ta beslut, säger han. 

Redan före jul stod det klart att de båda parterna hade svårt att komma överens. Hyresgästföreningen begärde att få ta del av bolagets hyresfil dagens hyra för varje enskild lägenhet framgick. Något som man, enligt Björn Karlsson, begär och får vid princip alla hyresförhandlingar. 

– Hyresfilen är en av grundstenarna i förhandlingsunderlaget. Det fastställer bruksvärdet för de olika lägenheterna och är inte knuten till vem som bor i lägenheten, säger han. 

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Strömstadsbyggen å sin sida menar att hyresfilen är oväsentlig i förhandlingen och att Hyresgästföreningen borde nöja sg med ett underlag som ger en sammantagen bild av hyresnivån i bolagets olika fastigheter. 

– Själva poängen med att vi förhandlar med Hyresgästföreningen är att det blir en kollektiv förhandling. Därför finns det ingen anledning att gå ner på lägenhetsnivå i förhandlingsunderlaget, säger Göran Wallo.

När bostadsbolag och Hyresgästföreningen inte lyckas enas är det i regel Hyresmarknadskommittén som får stå för beslutet. Att Strömstadsbyggen nu vänder sig till hyresnämnden förklarar Wallo så här:

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Eftersom vi aldrig kom så långt att vi ens började förhandla kan detta inte bli en fråga för Hyresmarknadskommittén. Därför vänder vi oss nu till hyresnämnden för att de ska pröva om Hyresgästföreningen har rätt att kräva det underlag de gör, säger Wallo. 

Varför vill ni hemlighålla de individuella hyrorna? 

– Det är en principsak. Vill Hyresgästföreningen förhandla hyrorna kollektivt eller inte? Det är också en fråga som rör personuppgiftslagen. Vad säger hyresgästerna om om att vi lämnar ut deras hyror. Har Hyresgästföreningen tagit reda på det? svarar Göran Wallo. 

Det är oklart hur lång tid det tar innan Hyresnämnden i Göteborg behandlar frågan. Innan en överenskommelse är nådd kommer hyrorna för Strömstadsbyggens hyresgäster ligga kvar på dagens nivå. 

 

Läs också Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.