Annons

Student får förhandla hyran själv

Nyheter ​Det skulle det kosta Stockholms Studentbostäder enorma summor om man tvingades att hyresförhandla med varje student. Men som enskild hyresgäst har man ändå rätt att gå ur det kollektiva förhandlingssystemet, slår Svea hovrätt fast.
Frågan har drivits av en 25-årig student, som  hyr en lägenhet i Nacka av Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB.
I oktober 2006 begärde han att man skulle ta bort den klausul i hans hyresavtal, som säger att Stockholms Studenthyresgästers Förening ska sköta hans hyresförhandlingar med SSSB.
Mannen ville förhandla om sin hyra själv och därmed också få slippa betala förhandlingsersättning via hyran. Men SSSB sade nej och frågan hamnade i hyresnämnden i Stockholm. 
Där argumenterade SSSB för att man har synnerliga skäl att förhandla kollektivt för alla hyresgäster, eftersom studentlägenheter är tillfälliga genomgångsbostäder med hög omsättning. Att förhandla med varje enskild hyresgäst skulle innebära enorma administrationskostnader, som i förlängningen skulle drabba studenterna, hävdade SSSB.
Hyresnämnden instämde i detta, men studenten överklagade beslutet till Svea hovrätt och där fick han gehör för sin sak.
Hovrätten skriver i sitt beslut att utgångspunkten i hyresförhandlingslagen är att den enskilde hyresgästen har rätt att stå utanför det kollektiva förhandlingssystemet. Hyresvärden ska endast i undantagsfall kunna motsätta sig hyresgästens vilja i sådana fall.
 
Hovrätten kan visserligen förstå att enskilda hyresförhandlingar kan vara mer betungande för studentlägenheter än för permanenta bostäder. Men SSSB hade inte kunnat visa att det skulle bli något massavhopp från det kollektiva systemet bara för att en hyresgäst får stå vid sidan om. 
En hyresvärd måste tåla den extra kostnaden så länge det rör sig om enstaka eller ett inte alltför stort antal hyresgäster, slår hovrätten fast.
Studenten hade även krävt att slippa betala förhandlingsersättning och att hyran därför skulle sänkas med 50 kronor. SSSB hävdade att förhandlingsersättningen snarare motsvarade 5 kronor på månadshyran. Vad som är rätt får nu hyresnämnden utreda närmare.
 

Annons
Annons
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.