Annons

Efter rekordhöjningarna – studenter får allt svårare att klara hyran: ”Slår extra hårt”

Västra Götaland Hyran är en students största utgift. De senaste fem åren har studiemedlen ökat med cirka 13 procent, medan hyrorna i vissa fall har gått upp 19 procent. Och på studieorterna är billigare boende svårt att hitta.
Foto: Kajsa Wedberg
Man vill ju leva. "Studierna är viktigast av allt för framtiden, men vi vill ju även kunna leva under studietiden. Hyran tar en allt för stor del av ekonomin", menar Trollhättestudenterna Mahdi Alkulabi och Mazen Alhaffar. Det krävs extrajobb eller hjälp av föräldrar, säger de.

Skolstart och dags att betala första hyran för studentlyan. Det svider allt mer i plånboken.

Det tuffa ekonomiska läget gör att studenter väljer att flytta hem till sina föräldrar eller hoppa av hela utbildningen. Det visar Hem & Hyras genomgång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyran är en utgift som är svår att påverka. Alla måste ju ha någonstans att bo, säger Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

För tre år sedan hade en student, som levde på studiemedel, cirka 800 kronor kvar när alla utgifter var betalda. I dag är den marginalen betydligt mindre. Inte minst på grund av ökade hyreskostnader. Men också för att mat och studielitteratur blivit allt dyrare.

– En hyreshöjning på någon procent slår extra hårt mot studenter, eftersom de redan i dag lägger upp emot halva sin inkomst på hyra, säger Linn Svärd.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Linn Svärd
”Vi har sett flera tecken på att studenter hoppar av sina studier på grund av ekonomin”, säger Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Det maximala studiemedlet för en heltidsstuderande är i dag 12 050 ­kronor i månaden. För fem år sedan var det 10 676.

Mahdi Alkulabi och Mazen Alhaffar pluggar på Högskolan Väst i Troll­hättan. De säger att den senaste hyreshöjningen är tuff att klara av. Mahdi Alkulabi betalar nu 5 700 kronor i månaden för sin lägenhet på knappt 32 kvadrat i kommunala Eidars studentboende Elefanten.

Hyran i de lägenheterna steg med 4,45 procent ­efter årets rekordhöga hyresförhandlingar. Det krävdes beslut från Hyresmarknadskommittén för att nå en uppgörelse. Det betyder också att Mahdi Alkulabi och Mazen Alhaffar fått betala den retro­aktiva hyreshöjningen i tre månader.

Läs ocksåBostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheterEidar

Dessutom tillkommer kostnader för el och varmvatten i lägenheterna de hyr.

Annons
Mazen Alhaffar och Mahdi Alkulabi pluggar på Högskolan Väst i Troll­hättan. De säger att den senaste hyreshöjningen är tuff att klara av. De bor i de studentlägenheter i Trollhättan som haft störst hyreshöjning de senaste fem åren.

– Jag trivs bra men drömmen hade ­varit att ha ett riktigt kök. Nu är allt i samma rum och när man lagar mat fastnar lukten i möbler och sånt, säger Mahdi, som insett att det blivit allt viktigare att laga egen mat nu när allt blivit så dyrt.

– Jag tränar mycket och behöver bra mat, säger Mahdi som blivit riktigt ­kreativ i köket och lagar mycket med ris, kyckling och libabröd.

Mahdi har funderat på att hyra en ­större lägenhet tillsammans med ­några ­kompisar, för att på det viset få ner ­hyreskostnaden. Men han ser ­också ­risker med att dela lägenhet. Till ­exempel om någon av de sammanboende skulle vilja flytta ut i förtid.

– Då är det tufft att bli stående med en stor lägenhet, säger Mahdi.

Tolvmånaders hyra

Ett problem, som Mahdi och Mazen lyfter fram, är att studiemedlen inte ­betalas ut under sommarmånaderna men att hyran för juni och juli månad ändå ska in.

Mahdi hade gärna sett att de haft ­hyresfritt de månader när de inte får ­studiemedel, vilket gäller på många ­andra studie­orter i landet.

– Hyran är väldigt hög och man söker hela tiden efter billigare alternativ. Men det är svårt att hitta här i Trollhättan, säger Mazen, som sett studiekamrater hoppa av sina studier på grund av ekonomin, och då främst hyran.

Deras uppgift om att hyreskostnaderna och det tuffa ekonomiska läget fått studenter att hoppa av får stöd av Linn Svärd. Hon säger att Sveriges förenade studentkårer sett hur vissa utbildningar haft ökat tapp av studenter på grund av ekonomin.

– Vi vet att lärarutbildningarna haft en del avhopp på grund av att ­studenterna kan jobba som obehöriga lärare i stället för att studera. Det ger en dyster bild för framtiden, säger hon.

Annons
”Hör av er direkt”

De kommunala bostadsbolagen på högskoleorterna Borås, Skövde och Trollhättan har sett tendenser till ­ökade betalningsproblem, men än så länge har antalet vräkningar från student­lägenheter inte ökat.

Hasse Skanse, som är kommunikationschef för bostadsbolaget Eidar i Troll­hättan, betonar vikten av att betala ­hyran i tid.

– Vårt råd till studenter som ser att de får det svårt ekonomiskt är att höra av sig direkt till oss. Vänta inte till dess man ligger efter med hyran. Ju tidigare vi får kontakt, desto lättare kan vi hjälpa till.

Att söka bostadsbidrag är ett ­alternativ som många studenter ratar, enligt Linn Svärd.

– Då finns hela tiden oron över att ett sommarjobb, eller ett annat extrajobb, gör att man tjänar för mycket och riskerar att behöva betala tillbaka bidraget. Som student vet man ju oftast inte hur mycket man kan komma att tjäna under den närmaste tiden.

 

Fakta: Tips till studenter 1: Gör budget

Det låter kanske tråkigt att behöva göra en budget. Men det kan underlätta livet betydligt om ekonomin går ihop. Konsumentverket har samlat råd och tips för studenter på sin hemsida.

 

Fakta: Tips till studenter 2: Sök stipendier

Förstärk din ekonomi genom att söka stipendier. Det kan vara tidskrävande att fylla i ansökningarna, men kan vara mödan värd. Stipendiepengarna kommer ofta från fonder efter testamentsgåvor, men många kommuner och regioner delar också ut stipendier. Det svåraste är att hitta rätt stipendium. Testa kommuners hemsidor, både din hemkommun och kommunen där du är folkbokförd. De ordnar ofta med stipendieutdelning antingen i eget namn, eller för separata fonder och stiftelser. De absolut flesta stipendier finns i dag att hitta på internet. (Källa: Studier.se)

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.