Studenthyror under lupp
Antalet samtal från studenter till Hyresgästföreingen i Jönköping har ökat. Fler vittnar om fastighetsägare som skor sig på studenter. Fler beskriver ruckliga boenden och ber om råd och hjälp kring vad boendet egentligen ska kosta, och vad som bör ingå i hyran.
– Vid årsskiftet var det många samtal och vi kände att vi inte har grepp om frågan, vad har studenterna för hyra egentligen? Vi saknar helt enkelt den kunskapen i dag, berättar Pär-Erik Ek, förhandlare för Hyresgästföreningen Sydost.
För att få bättre kolla på hur studenterna egentligen har det har Hyresgästföreningen börjat kartlägga deras boendemiljö. Omkring 1 000 lägenheter och 2 000 studentrum ska inventeras.
– Det är boenden som finns registrerade och vi hoppas att vi ska hitta någon form av nivå på vad hyran bör ligga på och vad som ingår. Men sedan finns ju även studenter som exempelvis bor dyrt i källare. Vi har fått sådana samtal men det finns en rädsla för att driva frågan. Det är bostadsbristen som ligger bakom, hyresvärden får ta lite vad han vill, säger Pär-Erik Ek.
Hem & Hyra följde med på en besiktning tillsammans med Pär-Erik Ek och Joel Ahonen, även han förhandlare för Hyresgästföreningen Sydost.
– Vi får se vad det ger för frukt, vi vet ju inte riktigt vad som väntar, säger Pär-Erik Ek innan besöket.
Studenten vill inte att vi fotar och varken adress eller namn får under några omständigheter komma fram. Pär-Erik Ek och Joel Ahonen konstaterar att standarden ändå verkar hyfsad.
– Det är ingenting som direkt sticker ut. Men det jag reagerar på är hyresnivån, den vill vi titta närmare på och finns det medlemmar så vill vi driva frågan, säger Pär-Erik Ek och tillägger:
– Men visst slås man av att rädslan är så stark, att man är rädd att bli av med lägenheten fast man sköter sig.
Joel Ahonen:
– Vi vill att studenterna ska förstå att en hyresvärd inte kan höja hyran hur som helst och att tvättstugan faktiskt ska fungera.
Till att börja med inventeras de lägenheter där Hyresgästföreningen har förhandlat hyran.