Annons

Svag lokal närvaro i Kronoberg

Kronoberg Nästan hela Kronoberg är en vit fläck för Hyresgästföreningen. Annat är det med folkrörelsen i Karlskrona. Där finns fler lokala hyresgästföreningar än i Linköping.
Foto: Annika Wallsson
Samarbete. Edit Tornerhjelm, verksamhets-utvecklare och Dennis Larsson, ordförande Karlskronaföreningen.

Att det finns lokala hyresgästföreningar, LH, i bostadsområden är en prioriterad fråga för Hyresgästföreningen. Det är där, i det lokala engagemanget, som föreningen får insyn och möjlighet att påverka både hyror och boendemiljö. Den lokala hyresgästföreningen fungerar som en länk mellan hyresgästerna och hyresvärd.

Hem & Hyra har tittat på hur det lokala engagemanget ser ut i Kronoberg och Blekinge. Skillnaden är drastisk, även sett till hur det ser ut i hela region Sydost, som också omfattar länen Jönköping, Kalmar, Östergötland och Gotland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Karlskrona har flest antal LH i Sydost med elva stycken. Det är fler än i regionens två största kommuner. Linköping har nio och Norrköping har sju.

Det län som har minst antal LH i Sydost är Kronoberg. Det finns tre, samtliga i Växjö.

Björn Johansson, regionordförande i Sydost, säger att det finns flera skäl till varför Kronoberg är en vit fläck.

Läs ocksåFolkrörelsen fortsätter minska

– Vi har haft det lite struligt med verksamhetsutvecklare som börjat och slutat. Men nu har vi beslutat att anställa en till som ska jobba med vita fläckar. Vi ser att det måste finnas två verksamhetsutvecklare i Kronoberg. Att det bara funnits en kan också vara orsak till personalomsättningen, säger han.

En annan orsak är att det saknas avtal om boinflytande och fritidsmedel med bostadsbolagen i Kronoberg.

– Det vi ska göra nu är att stärka upp vår organisation. Och vi måste börja jobba mer ute i bostadsområdena. Där vi är ute, är också där vi lyckas. Det har bildats flera LH på Höglandet och Gotland och det är för att där jobbar vi också mycket ute i bostadsområdena, säger Björn Johansson.

Annons
Läs ocksåFolkrörelsen minskar kraftigt

Det finns ingen hemlighet till varför Karlskrona sticker ut med flest LH. Det beror helt enkelt på gamlingarna, konstaterar Dennis Larsson, ordförande i Karlskronaföreningen.

– Många av hyresgästerna som var med och drog i gång på 80-talet har hängt kvar. Det har varit lite upp och ned med antalet LH under åren. Men man kan säga att det inom allmännyttan är den gamla stammen medans det inom privaten kommit in nya, säger han.

Edit Tornerhjelm är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen och jobbar nära Karlskronaföreningen. Hennes jobb är bland annat att stötta de förtroendevalda.

– Vi har kunnat bilda nya LH inom de stora privata fastighetsägarna. Ofta är det faktiskt enklare att bilda LH där för det är enklare att motivera en LH och hitta ett lokalt engagemang. Vi har även en allmännytta här som vill ha LH och ser nyttan med det, säger hon.

Dennis Larsson håller med:

– Det måste oftast hända något för att det ska bli engagemang. Vi har det ju generellt bra här med allmännyttan. Vi hade säkert fått fler medlemmar om det till exempel varit stora vinstuttag. Men vi jobbar aktivt för att bilda fler LH. Och skulle något hända så har vi nätverket. Det är viktigt att bevara.

Läs mer om verksamheten i Karlskrona

Annons

Tabellförklaring. Antalet lokala hyresgästföreningar och förtroendevalda är från maj 2018. De förtroendevalda omfattar alla som har ett uppdrag. Det kan exempelvis vara att sitta i en förhandlingsdelegation eller styrelse eller ansvara för en lokal. Flera kommuner kan ligga under en föreningsstyrelse. Antalet medlemmar är från årsskiftet 2017/18.
Källa: Hyresgästföreningen

 

 

 

Fakta: Karlskronaföreningens tips och erfarenheter
  • Vill du och kanske en granne bilda ett LH? Ta kontakt med Hyresgäst-föreningen och prata med verksamhetsutvecklaren. Därefter kan ni ordna ett bostadsmöte för alla i området, även dem som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen ska få vara med. Hitta en lokal, det brukar finnas i de flesta bostadsområden. Om inte, brukar det vara enkelt att ordna.
  • Det finns flera fördelar med att ha ett LH. Inte bara att ett LH kan fixa gårdsfester, bussturer, trygghetsvandringar och andra sätt att skapa trivsel och samhörighet på. Viktigast är ändå att ett LH gör hyresgästernas röst starkare. Det är stor skillnad på om en enskild ringer med en synpunkt till hyresvärden än om det varit ett bostadsmöte som enats om en ståndpunkt. ”Genom ett LH kan vi påverka med större kraft,” säger Dennis Larsson, ordförande i Karlskronaföreningen.
Läs också Här ger tipsrundan ett mervärde Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.