Annons

Folkrörelsen minskar kraftigt

Gotland Allt färre engagerar sig i Hyresgästföreningen. På tio år har föreningen tappat nära en tredjedel av sina förtroendevalda. I Östergötland och på Gotland är nedgången ännu större.
Foto: Jakob Kindesjö
I Östergötland och på Gotland har antalet förtroendevalda minskat med nästan 600 stycken.

Hyresgästföreningen kallas ibland för en av landets största folkrörelser. I dag finns drygt 11 000 förtroendevalda i landet som exempelvis är med och förhandlar hyror, driver bostadspolitik och olika frågor i bostadsområden. Men de senaste tio åren har antalet engagerade blivit allt färre, trots att medlemsantalet varit relativt oförändrat. Mellan 2003 och 2013 har föreningen tappat drygt 5 000 personer på olika förtroendeuppdrag runt om i landet, en nedgång med 32 procent.

I Östergötland och på Gotland har nedgången varit ännu större, med över 50 procent. Bristen på engagemang har märkts bland annat på Gotland där det i våras inte fanns tillräckligt med kandidater för att välja en ny styrelse. I Finspång och Åtvidaberg slutade det med att föreningarna lades ned under förra året och verksamheten övertogs av grannföreningarna.     

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det känns tråkigt. Förr hade vi verksamhet i varje område med lokala hyresgästföreningar och allt. Men det blir vissa personer som får göra det mesta, säger Ulf Hallberg, siste ordförande i Åtvidabergsföreningen.

Bland föreningarna i Östergötland minskade Åtvidaberg mest, med 78 procent. Från 36 till 8 förtroendevalda. Enligt Ulf Hallberg är orsaken att många av de aktiva är äldre och har lagt av.

– Vi försökte bjuda in de yngre till olika aktiviteter, men det var bara fyra–fem som kom och det var de äldre. De unga verkar inte så intresserade av ideellt arbete.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Vad kommer hända?
– Jag tror Hyresgästföreningen kommer att få det svårt framöver, åtminstone på mindre orter. Det är synd, för jag skulle vilja ha en styrelse och en lokalförening här, men som det verkar nu är det helt dött.

Marita Jonsson är chef för föreningens folkrörelseenhet i region Sydost. Hon tror att omorganisationen som gjordes 2002, då ombudsmännen togs bort, är en stor anledning till nedgången bland de förtroendevalda.

– De förtroendevalda fick ta ett större ansvar samtidigt som det personella stödet försvann. Det tror jag fick rätt många att tappa sugen, säger hon.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

Folkrörelseenheten har funnits sedan juni 2012 och enligt Marita Jonsson har de förtroendevalda numera ett bättre stöd.
– Jag tycker att vi är på rätt väg nu, men vi måste vara uthålliga. Vi har en generationsväxling med många äldre och då gäller det att vi kan fånga upp intresset hos nya, säger hon.

Annons

Hur då?
– Vi måste vara där och ställa frågan till de boende om de vill engagera sig. En del vill inte sitta i styrelser och då måste vi anpassa oss efter det intresse som finns, att man exempelvis vill engagera sig i en fråga.

Är det ett problem att folkrörelsen har minskat?
– Representationen från olika bostadsområden har ju blivit lidande när vi blivit färre i exempelvis förhandlingsarbetet. Men trenden har faktiskt vänt och nu minskar vi inte längre. Vi behöver vara många för att vara en stark folkrörelse, säger Marita Jonsson.

Fotnot: Uppgifter om förtroendevalda är hämtade ur Hyresgästföreningens publikationer.

Fakta: Minskningen av förtroendevalda
Område 2003 2013 Förändring Förändring %
Östergötland 883 381 – 502 – 57 %
Gotland 167 75 – 92 – 55 %
Sverige 16 400  11 175 – 5 225 – 32 %
Fakta: Minskningen av lokala hyresgästföreningar
Förening 2003 2013 Förändring Förändring %
Finspång 9 6 – 3 – 33 %
Kinda-Ydre 2 1 – 1 – 50 %
Linköping 32 6 – 26 – 81 %
Mjölby 6 2 – 4 – 67 %
Motala 23 5 – 18

– 78 %

Norrköping 48 16 – 32 – 67 %
Valdemarsvik 6 2 – 4 – 67 %
Åtvidaberg 5 0 – 5 – 100
Gotland 22 9 – 13 – 59 %
Totalt 153 47 – 106 – 69 %
Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.