Annons

Svårast för utbytesstudenter att hitta bostad

Stockholm Förra hösten ökade antalet studenter i Stockholms högskolor och Universitet med fyra procent jämfört med hösten 2009. Enligt högskoleverket väntas det bli ännu fler sökande i år. Samtidigt råder bostadsbrist i Stockholm och utbytesstudenterna drabbas hårdast.

I veckan har Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO) etablerat en andrahandsförmedling, akademiskkvart.se.  Idén att ordna en egen förmedling växte fram förra året sedan många studenter tvingades tälta framför Universitet och högskolor samt att en del lurades på kontrakt eller betalade för höga hyror. Enligt Martin Sahlin, vice ordföranden för SSCO, kan det bli otroligt svårt att finna bostad i år
− Lösningen till problemet är egentligen att bygga fler studentbostäder men förhoppningen för oss är att vi kan annonsera t.ex. rum i stora lägenheter eller villor. Stockholms bostadsmarknad tvingar studenter att hyra i andra hand. Vi ser till att det blir smidigare och seriösare eftersom vi granskar annonserna, säger Martin Sahlin.

SCCO har även informerat Stockholms samtliga lärosäten som i sin tur kommer att informera studenterna. Det är särskilt utbytesstudenter från andra länder eller studenter från andra delar av Sverige som behöver tips om hur man letar bostad.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Mariam Ssemakula, 22
− Jag är uppvuxen i Norra Stockholm och trivs där. Nu bor jag hos mina föräldrar i Sollentuna och har ställt in mig i bostadskön där eftersom den är gratis. Men jag ska försöka hitta en egen bostad som jag kan dela med en kompis.

Charlotte Simonsson, 28 år
− Jag kommer från Göteborg och bor i en andrahandslägenhet i Skanstull. Det är otroligt svårt att hitta lägenhet i Stockholm eftersom det är endast kontakter som gäller, annars gäller det att vara först till kvarn på alla lägenheter som annonseras.

Annons

Ashkan Reza Gholi, 27 år
− Jag hade tur eftersom KTH ordnade boende för oss utländska studenter första året. Men jag fick flytta runt mycket, det var smutsigt och i dåligt skick men helt okej. Det gäller att inte ha alltför höga förväntningar. Nu bor jag i en etta på Lappis som jag hyr direkt från SSSB.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Yang Zhou Yuan, 26 år
− De flesta kinesiska studenter brukar dela rum och kan därmed lätt hitta bostad i Stockholm. Jag föredrar att bo själv. Förra året bodde jag i en andrahands lägenhet eftersom jag fick ingen lägenhet från SSSB pga. min korta kötid. Men sedan förra året bor jag i första hand på Lappis.

Junli Jiang, 25 år
− Det var inte svårt att hitta boende eftersom KTH ordnade en lägenhet med normal hyra åt mig. Nu bor jag i andrahand och trivs bra. Men jag känner studenter i andra städer som har sökt lägenhet i över två månader och fortfarande inte fått någonting.

Annons

Fabien Guillotin, 23 år
− Det är svårare att hitta bostad när man är student i Sverige än hemma i Frankrike. KTH ordnade lägenheter för en del utländska studenter men de ligger i Norrtälje och det är för långt att pendla. Jag bor nu i en andrahands lägenhet på Lappis men jag måste flytta ut om två veckor. Jag letar efter bostad på nätet.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö
Läs också Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.