Annons

Svårt att hyra ut Kalmars dyraste lägenheter

Kalmar Nu står HSB:s stora nyproduktionsprojekt Gesällen klar. Men det går trögt att hitta hyresgäster. En förklaring är de höga hyrorna som inte är förhandlade med Hyresgästföreningen.

Bostadsbolaget HSB Sydosts stora satsning på Kvarnholmen mitt i Kalmar är nu klar. Gesällen heter kvarteret som rymmer 114 nyproducerade lägenheter. Det är mindre lägenheter med höga hyror, en trea kostar drygt 12 000 kronor. Målgruppen är unga och studenter samt äldre som vill sälja villan och bo mer centralt.

Men uthyrningen går trögt. 13 lägenheter står fortfarande hyreslediga. En del av dem med inflyttning redan från och med första mars. Lägenheterna är tillgängliga för alla att söka. De som är medlemmar eller bosparar i HSB har dock förtur.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De höga hyrorna i Gesällen är en förklaring till svårigheten att hyra ut. Enligt Jörgen Abrahamsson är hyrorna  skäliga med tanke på det attraktiva läget. Men han menar att det tar tid för marknaden att vänja sig vid en ny hyresnivå.

– Det är ingen som har byggt på Kvarnholmen på säkert 25 år. Hyrorna på vår nyproduktion står i paritet med läget och den allmänna hyresnivån. Det är dyrt att bygga mitt i stan.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen Sydost är hyran på 1962 kronor per kvadratmeter den högsta hyresnivån i Kalmar.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Vi har utan framgång försökt att förhandla ned hyran med HSB. Men våra bud låg väldigt långt ifrån varandra, säger Mats Seglarvik, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ett annat skäl till att lägenheterna är svåra att hyra ut kan vara att hyresmarknaden är mättad för de som kan betala.

Annons

– Däremot behövs det fortfarande mycket billigare hyresbostäder, säger Mats Seglarvik.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

HSB Sydost säger sig vilja bygga billigare bostäder och letar projekt i de yttre stadsregionerna för den typen av nyproduktion.

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.