Svarta pengar gick inte att bevisa
Tiden efter skilsmässan var turbulent för hyresgästen. Hon behövde någonstans att bo och övervägde att köpa ett hyreskontrakt svart. Vid ett tillfälle lämnade hennes exman över 235 000 kronor till en man som i hyresnämndens beslut enbart nämns vid förnamn. Men så träffade kvinnan en ny man och de flyttade ihop i dennes hyreslägenhet. Samboendet blev dock inte långvarigt. Den nye mannen flyttade ut och kvinnan ville bo kvar i hans hyreslägenhet, som är belägen i Vasastan i centrala Stockholm.
Det ville dock inte värden, en bostadsrättsförening. Värden ansåg att kvinnan och mannen inte haft något egentligt samboförhållande och att hon betalat svarta pengar för att få skriva sig på adressen och därmed få ta över kontraktet. Alternativt har hon, enligt värden, enbart tigit om att hon och den tidigare hyresgästen inte haft något egentligt samboförhållande.
Enligt hyresgästen, som företrätts av Hyresgästföreningen, var pengarna som lämnades över av exmannen tänkta för att köpa en annan lägenhet svart. Det blev dock aldrig av eftersom ”säljaren” drog sig ur. Pengarna betalades således tillbaka, uppger hyresgästen.
Hyresnämnden konstaterar att det finns en del uppgifter som tyder på att det förekommit svarta pengar och att hon inte haft någon egentlig relation med den tidigare hyresgästen. Bevisningen anses dock inte tillräcklig och nämnden lät hyresgästen bo kvar. En ledamot ville gå på värdens linje.
Bostadsrättsföreningen överklagade beslutet till hovrätten, som också hyser vissa frågetecken kring om alla hyresgästens uppgifter är riktiga. Bland annat tar den upp att den tidigare hyresgästen ska ha uppgett att han tyckte synd om kvinnan och att det var praktiskt att ha någon att dela hyran med. Värden har dock inte ställt några frågor om hyresgästernas relation, utan bara godtagit deras uppgifter. Därför kan det inte anses så viktigt för bostadsrättsföreningen.
Hovrätten avslår därför överklagandet och kvinnan får bo kvar i lägenheten.