Annons

Svarthandeln är en myt

Nyheter Fastighetsägare och politiker larmar om den utbreda svarthandeln. Men färre än en procent av landets hyresgäster har köpt sin lägenhet svart, visar Hem & Hyras undersökning.​
Den svarta handeln med hyreskontrakt omsätter årligen miljardbelopp bara i Stockholm, enligt de privata värdarnas organisation Fastighetsägarna. Till grund för påståendet ligger en enkät genomförd bland 31 av organisationens medlemmar där de fått uppskatta omfattning av den olagliga handeln.
 
Även politikerna har anammat retoriken. Statsminister Fredrik Reinfeldt dödförklarade nyligen hyresrätten i Stockholms innerstad och hänvisade till en svart marknad.
 
Den påstådda svarthandeln är dock kraftigt överdriven, visar Hem & Hyras undersökning. Färre än en procent av landets hyresgäster har köpt sin hyresrätt svart och situationen ser likadan ut i storstäderna som på landsbygden.
 
På Hyresgästföreningen har man ingen uppfattning om hur utbredd den påstådda svarthandeln är.
 
– Det är svårt att veta och det ligger väl i den svarta marknadens natur, säger André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningens riksförbund.
 
Undersökningen genomfördes av företaget Skop på uppdrag av Hem & Hyra och omfattar drygt 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen. Frågan löd: ”Behövde du för att få din bostad köpa den svart?”.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.