Sverige kritiseras för obalans på bostadsmarknaden – igen
EU-kommissionen konstaterar att bostadsbyggandet i Sverige inte räcker till för att möta efterfrågan, dessutom gör vår låga ränta att den privata skuldsättningen ökar. Kommissionen påpekar också att Sverige enbart gjort mindre framsteg sedan de tidigare rekommendationerna, och ingenting alls när det gäller skattelättnaderna för bostadslån. Summa summarum hamnar Sverige, tillsammans med elva andra länder, på listan över länder med ekonomisk obalans.
I rapporten framgår också att kommunerna har ett stort ansvar för den lokala bostadsförsörjningen och att de behöver öka takten. Även staten kan förbättra sig anser kommissionen, bland annat genom infrastruktursatsningar som i sin tur kan ge kommunerna ett incitament att göra mer än i dag. En rättmätig kritik menar Martin Hofvenberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
– Alltför lågt byggande under de senaste 25 åren har resulterat i en rad obalanser på bostadsmarknaden. Generös kreditgivning till hushållen, låg produktivitetsutveckling på byggmarknaden och lågt utbud av mark har drivit fram höga kostnader och priser, säger han.
Han tillägger också att vi har Europas mest generösa skattesystem för ägt boende, något kommissionen också påpekar i landrapporten, och att det bidrar till att driva upp priser för alla men också innebär en orättvisa för hyresrätten och hyresgästerna.
Hyresrätten pekas ut som viktig i landrapporten. Samtidigt konstateras att Sverige har ett unikt hyressättningssystem, något som skapar en insider/outsiderproblematik på bostadsmarknaden. Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen håller inte med om analysen av hyressättningssystemet.
– Systemet skapar inte en insider/outsiderproblematik. Det har istället att göra med det kroniska underutbud av framför allt rimligt prissatta lägenheter som Sverige har haft under en längre tid. Det gör att människor inte kan ta sig in på bostadsmarknaden, säger han och tillägger att Hyresgästföreningen ser fram emot en fortsatt dialog med EU-kommissionen.
– Vi vill fördjupa samtalet ytterligare om hur vi utvecklar och förklarar det svenska hyressättningssystemet i en europeisk kontext.
Senare i vår kommer EU-kommissionen presentera landsspecifika rekommendationer utifrån de olika rapporterna.