Annons

Syskon tar strid för sin döda pappas lägenhet

Stockholm Två unga tvillingsystrar och deras bror kämpar för att få bo kvar efter faderns död. Men värden vill inte skriva avtal med alla tre, och var och en anses de inte klara hyran.

Det är i grunden en mycket sorglig historia som lett till de tre syskonens situation. Pappan blev illa sjuk i ett så snabbt försämrande tillstånd att han avled under försommaren 2014. De tre barnens delvis olika boendesituation före, under och efter sjukdomstiden redogjordes i går för Hyresnämnden. Syskonen, nu 22 respektive 25 år unga, berättar att de alltid haft en plats i pappans hem i centrala Stockholm men att de under en period tvingades flytta ut då vårdbördan blev för stor och sjukdomens förlopp och konsekvenser drabbade familjen tungt.

Hyresvärden genom juristen Johanna Kern visade genom vittnen att det var tveksamt om de verkligen bott hos sin far så som de påstår. Hon hävdar också att det är oskäligt att hyresvärden ska stå med tre olika kontraktspartner och att de tre var för sig inte har ekonomiska förutsättningar att klara av hyran.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men trots att ärendet behandlade ett tragiskt förlopp var stämningen bitvis munter. Syskonen kom utan juridiskt ombud. Ett av syskonen representerades genom fullmakt av en kvinna som i sin tur kallades att vittna för de två andra syskonen. Det är inte vanligt. Och en viss förvåning spred sig i nämnden när det mitt in i förhandlingen visade sig att samma kvinna även var mor till alla tre barnen.

Nämndens ordförande Kjell E. Johansson visade prov på stor pedagogisk förmåga när han förklarade hur mor/vittne/ombud och syskon skulle förhålla sig till både nämnd, motpart och i utfrågningar av vittnen. Efter dessa improvisationer, somliga följda av egna fniss i stundens allvar, tyckte han att syskonen gjorde ett så bra jobb att de tillönskades framgång med var sin jur kand-examen. Men när de trots vägledning avvek från det juridiska protokollet blev det en strängare tillrättavisning:

Annons

– Ni sitter inte på ett Hem och Skola-möte. Det är jag som leder mötet, det här är ingen demokrati.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Hur syskonen såg på saken, att de alla tre ville stå på lägenheten och att de på så sätt skulle klara av det, summerades av sonen i förhandlingens slutskeende.

–Vi är en familj, vi håller ihop, vi är en ekonomisk enhet. Vi har bevisat att vi kan klara oss – och vi har ingen annanstans att ta vägen.

Annons

Ordföranden försökte då en sista gång hitta någon typ av lösning. Skulle kanske värden gå med på att mamman tog över kontraktet – hon har ju bättre ekonomiska förutsättningar?

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Den frågan kunde inte riktigt någon av parterna ta ställning till på plats. Förslaget sades dock övervägas av samtliga och redogöras för inom två veckor. Annars lämnar nämnden sitt eget beslut i ärendet den tionde december.

Läs också Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.