HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tänd ett ljus – men låt det inte brinna

Nyheter På söndag är det tredje advent. Det är den mörkaste tiden på året och julen står för dörren. Tyvärr är det då som antalet ljusbränder är som flest.
Foto: Istockphoto/Alex
Olycksdrabbad helg. Tredje advent är den helg då det sker flest bränder orsakade av levande ljus.

Under vintern blir bostadsbränderna fler. Och det kanske inte är så konstigt. Vi tänder fler ljus och eldar i kaminer och öppna spisar.

I december månad ökar antalet bränder på grund av levande ljus jämfört med resten av året. Drygt 40 procent av alla ljusbränder inträffar i december månad, vilket innebär cirka 80 bränder årligen mellan 2006 och 2015.

Läs ocksåUnikt projekt lär barn släcka bränder

Nu på söndag är den dag då det inträffar allra flest bostadsbränder orsakade av levande ljus. Använd inte ljusstakar av brännbart material och se upp med dekorationer i ljusstaken. Var med andra ord uppmärksam om du använder mossa i adventsljusstaken! De senaste åren syns en positiv trend då antalet ljusbränder minskat, vilket kan ha sin förklaring i att vi blivit mer vaksamma.

– Eller så beror det på att det kommit fler sorters led-ljus som ser mer verkliga ut, säger Malin Vestin, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

De flesta hyreslägenheter saknar eldstad. Men om du är en av de lyckliga som kan njuta av öppen eld i din lägenhet – se till att värden skött sina åtaganden.

Läs ocksåVi önskar dig god jul, men ha koll på förrådet

– Kolla med värden när du flyttar in att det gjorts brandskyddskontroll och regelbundna sotningar. Har du bott i lägenheten ett tag och det inte gjorts något bör man absolut prata med hyresvärden, säger Malin Vestin.

Brandvarnare är en självklarhet i alla bostäder. Sedan 1999 det funnits krav på att brandvarnare ska finnas i alla nyproducerade bostäder. För bostäder som är byggda innan 1999 finns ett allmänt råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger att det bör finnas brandvarnare i alla bostäder.

Annons

MSB anser att det är hyresvärdens skyldighet att installera brandvarnare, men att det är hyresgästens skyldighet att se till att den fungerar.

Läs ocksåMisstänkt lägenhetsbrännare mötte polisen med tändare i handen

– Om något trots allt skulle inträffa så är en fungerande brandvarnare otroligt viktigt. Brandvarnarens tidiga larm ger dig möjlighet att agera, antingen ta dig ut eller släcka. Kom ihåg att testa dina brandvarnare regelbundet, så att du är säker på att de fungerar, säger Malin Vestin.

Fakta: Antal ljusbränder i advent 2006-2015

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.