Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Vi önskar dig god jul, men ha koll på förrådet

Jag betedde mig som ett as mot mina grannar. Christer Karlsson, före detta narkoman, är uppfriskande ärlig när vår reporter träffar honom. Utan minsta dåligt samvete gjorde han oannonserade besök i sina grannars förråd. Nu ångrar Christer sina synder, och gör som ordförande för Kris – Kriminellas revansch i samhället – sitt bästa för att hjälpa andra att bryta med sitt kriminella liv.
Bristen på empati med sina grannar bekräftas av den andre före detta tjuven i detta numret av Hem & Hyra. Billy livnärde sig i många år på brott av olika slag, inte minst förrådsinbrott. Nu är han ren sedan 14 månader men säger – också han brutalt ärlig – att när han gick på droger var det bara ”jag, jag, jag”.
De bägge före detta narkomanerna försöker inte göra sig bättre än de är. Det är något befriande med det. De bekräftar i stället det redan var tredje hyresgäst känner på sig: narkomaner är besvärligaste grannen.

För några år sedan hade jag inbrott i mitt källarförråd (för övrigt ett av Sveriges minsta på max tre kvadratmeter, därav smockfullt). En hel låda med gamla men kära brev utslängda och förstörda. Min gamla stereo borta liksom alla mina gamla lp-skivor. Lite julsaker försvunna (märkligt, eller hur?) och en del andra grejer. Resten en obegriplig röra utslängd i korridoren. På golvet en kanyl.
Visst polisanmälde jag, det behövde jag för att få ut på försäkringen. Men ändå helt bortkastat – bara runt en procent av alla förrådsinbrott klaras upp. En procent! Hur kan det få vara så, att det är helt riskfritt att gå in och länsa andras förråd? Signalen är ju att det är helt ok att stjäla från andra. Vad händer då med tilliten till samhället?

Men nu går vi i väntans tider. Och det är ju inte Christers eller Billys oönskade besök i förrådet jag tänker på, utan tomtens. Faktiskt har han några fina julklappar till hyresgäster i sin säck: äntligen ska det bli lite rättvisa när det gäller bränder! En gammal lag från 1907 gör att du riskerar att bli av med ditt hyreskontrakt om det brinner hos dig eller grannen. Även om det inte är ditt fel. Nu ser regeringen över lagen, tack och lov.

Vi lottar också ut tre hemliga bokpaket till er, kära läsare! Märk med ”Bokpaket”och e-posta tavlingssvar@hemhyra.se.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.