”Tänk dig för innan du hyr villa”
Vid första anblick verkade huset toppen. Flera brister uppdagades dock när Daniel och Rose-Marie hunnit bo in sig. Problem med värme, el och dålig vattenkvalitet var värst. Att ha möss i köksskåpen var inte heller trevligt.
– När jag klagade sa värden bara att ”så är det att bo på landet”. Han förstod inget av sina skyldigheter som hyresvärd, säger Daniel.
Paret var noga med att följa reglerna. De påtalade problemen för värden och deponerade delar av hyran när inget hände. Värden gick då till kronofogden och saken hamnade slutligen hos tingsrätten.
Daniel och Rose-Marie kunde valt den enkla vägen, att flytta utan att ta strid, men tyckte inte att det kändes rätt. Problemen fanns ju fortfarande kvar i huset och det var orsaken till att de slutligen bestämde sig för att flytta.
– Det kändes otryggt att bo där när elen inte funkade som den ska, säger Daniel.
– Men det känns bra att vi gjort detta, det kan ju hjälpa andra i samma situation, säger Rose-Marie.
I rätten fick de lön för mödan: Enligt domen har parets redovisning av problemen varit ”utförlig, omsorgsfull och mycket övertygande”. Daniel och Rose-Marie fick rätt till en hyresreduktion med hälften av det deponerade beloppet.
– Det känns befriande. Jag tror verkligen på systemet, någon har tittat på våra handlingar och gett oss rätt, säger Rose-Marie.
Tips när du hyr husAtt hyra en villa kan vara ett bra sätt att känna efter om det är rätt boendeform för dig. Men det finns aspekter att tänka på:• Godkänn bara saker i besiktningsprotokollet som du kan ta ställning till. På sommaren är det exempelvis svårt att veta om värmen är okej.• Kräv kvitto på hyresinbetalningen och spara det.• Lusläs kontraktet. Se till att det klart framgår vad som ingår i hyran och vad du förväntas göra själv.• Kom ihåg att besittningsskyddet är sämre än i vanlig hyreslägenhet, vill värden sälja huset kan du alltså tvingas flytta.• Kontakta Hyresgästföreningen om du behöver rådgivning och hjälp.