Terrasshusen ingen fullträff för miljonprogramsområdet
Två hus blåstes, totalrenoverades, byggdes på med fler våningsplan och fick terrasser på taken. HFAB:s hus i Andersberg i Halmstad skulle hjälpa till att lyfta miljonprogramsområdet. Hur det gick? Ingen fullträff, konstaterar Micael Nilsson på Boverket.
– Om målsättningen var att få in folk med en annan socioekonomisk bakgrund lyckades man, och om den var att få in fler svenskar lyckades man maximalt, säger han.
Men, konstaterar han, det dåliga ryktet består och de som bor i Terrasshusen känner sig inte som en del av övriga Andersberg. Till exempel är man sällan i centrumet.
– Tanken med att ha en blandad befolkning är ju att de ska mötas, normer ska smitta av sig och här är det inte troligt att det sker.
Micael Nilsson var för ett par år sedan medförfattare och huvudansvarig för rapporten ”Socialt hållbar stadsutveckling” med Terrasshusen som ett exempel, och han har intervjuat folk som flyttade in i lägenheterna. Under Bodemokratidagarna som hålls 22-23 augusti i Halmstad kommer han att dela med sig av sina reflektioner.
– Terrasshusen är ett mycket intressant exempel på en fullskalig satsning, man skapar två attraktiva hus i ett område som har haft dåligt rykte under en lång tid, säger Micael Nilsson.
Just nu och under kommande år ska många så kallade miljonprogramsområdet renoveras i Sverige, många är problemtyngda och isolerade. Vissa området görs om helt, vilket exempelvis är planerna för Drottninghög i Helsingborg, i andra fall görs punktinsatser.
– Hur ska vi egentligen göra när vi upprustar miljonprogramen. En paradox är att vi gör det för människorna som bor där, men kan de bo kvar efteråt?
I Terrasshusens fall betraktades de efter totalrenoveringen som nyproduktion och bostadsbolaget kunde handplocka sina nya hyresgäster. De ”gamla” erbjöds att flytta in men ingen kom tillbaka. Idag marknadsförs också Terrasshusen som en egen enhet, inte som ett boende på Andersberg.
– Frågan är vad man har vunnit med Terrasshusen, vad är vitsen?
Efter om- och tillbyggnaden kunde 128 lägenheter av högsta standard hyras ut 2006, samt 64 lägenheter i ett serviceboende (källa HFAB). Tre våningar hade blivit fem.
Bodemokratidagarna är en nationell och årlig nätverksträff arrangerad av Hyresgästföreningen och Sabo. I år är det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, värd och temat är Stadsdelen i staden.