Annons

Tillgång på studentlägenheter varierar mellan kommunerna

Halland Boverkets bostadsmarknadsenkät visar att tillgången på studentbostäder skiljer sig åt mellan kommunerna. Samtidigt bör tillgången sättas i relation till den faktiska efterfråga

Antagningsbeskedet till landets högskolor och universitet landar inom kort i blivande studenters brevlådor och inkorgar. Att komma in på vald kurs eller utbildning är för många en dröm. Samtidigt kan det för många studenter kan en första konfrontation med den svenska bostadsmarknaden innebära en mardröm.

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät som utfördes i januari i år visar det sig att tillgängligheten på studentbostäder varierar kraftigt från kommun till kommun. Likaså gör efterfrågan på desamma. I Hälften av de halländska kommunerna (i Falkenberg, Varberg och Halmstad) råder det brist på studentbostäder. I övriga kommuner (Hylte, Laholm och Kungsbacka) ser utbudet bättre ut enligt Boverket.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I de nordskånska kommunerna svarar hela tolv kommuner att de har ett tillräckligt antal studentbostäder sett till efterfrågan. Åstorp och Örkelljunga svarar inte överhuvudtaget medan Båstad, Ängelholm, Höganäs, Kävlinge och Osby svarar att de har ett underskott av studentbostäder. För Höganäs del anses efterfrågan emellertid inte vara särskilt stor då orten inte har några eftergymnasiala utbildningar.
– Trots detta diskuteras just nu frågan om studentbostäder tillsammans med den enorma bostadsbrist som råder här. De senaste fem åren har förslag tagits fram för studentbostäder men då produktionskostnaden ger en för hög hyra har detta inte realiserats. Nu har vi en grupp som åter försöker hitta billiga lösningar som verkar spännande, säger Péter Kovacs, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.

Annons

I Falkenberg sker ingen satsning på nybyggnation av studentbostäder i nuläget, däremot hoppas styrande politiker att moduler för ensamkommande barn ska kunna nyttjas.
– Vi anlägger just nu moduler som är enrumslägenheter för ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd.  När dessa är utslussade i andra bostäder är det tänkt att dessa blir studentbostäder och ungdomsbostäder efter behov, säger Mari-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

I Osby har de styrande politikerna inget beslut i antågande om att bygga specifika studentbostäder.
– Däremot har vi beslutat att kalla till en workshop med privata aktörer tillsammans med vårt kommunala bostadsbolag för att stimulera och påtala vikten av bland annat byggande av mindre hyreslägenheter. Dels för studenter men också för våra ensamkommande unga, där bostadsbristen också är stor, säger Petra Gummeson, kommunchef i Osby kommun.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

I Kävlinge möts Boverkets svar med viss skepsis, detta seedan styrande politiker inte riktigt håller med om att de råder någon brist på studentbostäder i kommunen. Kort och gott är orten inte intressant för studenterna.
– Vi hade för några år sedan ett projekt där vi tittade på hur vi ska göra för att locka studenter som kom fram till att vi trots att det bara är sju minuters pendling till Lund inte är intressant för denna grupp. Det var bara bland en liten grupp äldre studenter och en del studenter som redan bor här som intresset fanns. Övriga som trots allt flyttade hit under hösten flyttar när de får boende i Lund, säger Pia Almström, ordförande i kommunstyrelsens i Kävlinge.

Annons

I Ängelholm hänvisar styrande politiker till Ängelholmsbostäder som svarar att det idag inte finns några studentbostäder men att det inom några år ska byggas.
– Ängelholmshem har idag inga lägenheter speciellt destinerade till studenter. Bolaget har dock ett antal mindre lägenheter som bland annat hyrs ut till studenter. Ängelholmshem planerar att bygga fler mindre lägenheter lämpliga bland annat för studenter, detta ligger i tidshorisonten 2-5 år, säger Arne Jönsson, styrelseordförande i Ängelholmshem.

Läs också Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.