Annons

Tingsrätten gjorde fel men vräkningen kvarstår

Nyheter ​Tingsrätten i en småländsk stad kom fram till att hyresgästen skulle vräkas eftersom hyran inte betalats i tid. Men hyresgästens förvaltare fick aldrig möjlighet att agera.

​Hyresgästens förvaltare överklagade till Göta hovrätt och påpekade att tingsrätten gjort fel. Hyresgästen lider av en psykisk störning och har numera papper på att han ”är ur stånd att vårda sig och sin egendom”. Ändå förde han sin egen talan under såväl förberedelsen som huvudförhandlingen i tingsrätten.

Annons
Samtidigt fanns en ansökan hos samma tingsrätt om att hyresgästen skulle få en förvaltare. En sådan utsågs också, efter förhandlingarna i tingsrätten men innan domen meddelats. Detta borde tingsrätten, enligt förvaltaren, ha tagit hänsyn till.
 
Hovrätten håller med om att tingsrätten borde gett förvaltaren möjlighet att agera. Men hovrätten tror inte att felet har påverkat tingsrättens dom. Därför finns det ingen anledning att göra om processen i tingsrätten.
I själva sakfrågan kommer hovrätten till samma slutsats som tingsrätten: den som inte betalar hyran mister hyreskontraktet.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.