Annons

Tingsrätten gjorde fel men vräkningen kvarstår

Nyheter ​Tingsrätten i en småländsk stad kom fram till att hyresgästen skulle vräkas eftersom hyran inte betalats i tid. Men hyresgästens förvaltare fick aldrig möjlighet att agera.

​Hyresgästens förvaltare överklagade till Göta hovrätt och påpekade att tingsrätten gjort fel. Hyresgästen lider av en psykisk störning och har numera papper på att han ”är ur stånd att vårda sig och sin egendom”. Ändå förde han sin egen talan under såväl förberedelsen som huvudförhandlingen i tingsrätten.

Annons
Samtidigt fanns en ansökan hos samma tingsrätt om att hyresgästen skulle få en förvaltare. En sådan utsågs också, efter förhandlingarna i tingsrätten men innan domen meddelats. Detta borde tingsrätten, enligt förvaltaren, ha tagit hänsyn till.
 
Hovrätten håller med om att tingsrätten borde gett förvaltaren möjlighet att agera. Men hovrätten tror inte att felet har påverkat tingsrättens dom. Därför finns det ingen anledning att göra om processen i tingsrätten.
I själva sakfrågan kommer hovrätten till samma slutsats som tingsrätten: den som inte betalar hyran mister hyreskontraktet.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.