Annons

Bessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget

Ludvika Ludvikas politiker har beslutat att stänga tre av hyreshusen i Blötberget. En kopia av beslutet ska skickas till skandalvärden Tino Bessou – trots att han på pappret inte äger fastigheterna. "Han har all kontakt med hyresgästerna", säger Charlotte Olsson på kommunens miljö- och byggavdelning.
Foto: Anders Johansson
De enorma istapparna ledde till att huset på Kaveltorpsvägen 2 i Blötberget blev känt över hela Sverige i vintras. Det är ett av tre hus i byn som myndigheterna har bestämt att ingen får bo i.

Det var i förra veckan som miljö- och byggnämnden beslutade att husen inte får användas för bostadsändamål. Två av husen är desamma som Räddningstjänsten Dala Mitt sedan tidigare beslutat att stänga – det numera rikskända så kallade ”Ispalatset” och huset som kallas ”Blå villan”. Det tredje huset är byggt i samma stil som ”Ispalatset” och ligger strax intill.

Det var boende i det tredje huset som i januari slog larm till kommunen om hur de hade det.
– Det var förtvivlade hyresgäster som ringde och berättade att ingenting fungerade, säger Charlotte Olsson som är sektionsledare för kommunens miljö och hälsoskydd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En inspektion visade att klagomålen minst sagt var befogade.
– Det står avloppsvatten både i källaren och på våningsplan. De kan inte använda toaletten och det är stopp överallt. Det finns ingen värme utan de har bara elradiatorer som de får flytta runt. Sätter man på ugnen börjar det lukta bränt. Vattentrycket är dåligt. Det är så mycket att …, säger Charlotte Olsson utan att avsluta meningen.

Hon uppskattar att det bor tre personer i huset medan ”Ispalatset” står tomt sedan en tid. En hyresgäst tros bo kvar i ”Blå villan”.

Om ägarföretaget SR Team Städ fortsätter att hyra ut bostäder i de tre husen hotar viten på totalt 300 000 kronor.
SR Team Städ ägs på pappret av en kvinna som tidigare var sambo med Tino Bessou, vars bolag Blötbergets Fastigheter och Hilldex utsetts till Sveriges värsta värd av Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

De tre husen som nu stängs ägdes fram till augusti/september ifjol av Bessous bolag Hilldex. Han sålde då fastigheterna, plus ytterligare två hus, till sin dåvarande sambo. Det skedde strax innan räddningstjänsten var på väg att meddela honom beslutet att två av husen skulle stängas. Försäljningen innebar att räddningstjänsten fick göra om processen för att sedan meddela i princip samma beslut till SR Team Städ i november.

Men kommunen tror inte att Tino Bessou har släppt taget om husen. En kopia av nämndens beslut kommer att skickas hem till honom, vilket har att göra med hur hans och den före detta sambons familjesituation ser ut. Det finns fortfarande en tydlig koppling mellan dem.
Och vid inspektionen pratade en av de boende med Tino Bessou i telefon.
– Han har all kontakt med hyresgästerna, förklarar Charlotte Olsson.

Fotot på Tino Bessou är taget 2014 medan den andra bilden togs i januari 2019 i Blötberget.

Det mesta tyder på att kvinnan håller sig undan myndigheterna. Räddningstjänsten hade, trots att man tog hjälp av polisen, stora problem med att delge henne sitt beslut. Delgivningen skedde till slut därför på ett sätt som gör att kvinnan betraktades som att hon tagit del av beslutet, även om hon inte hade läst det.

Miljö- och byggnämnden kommer att använda sig av denna metod på en gång, med hänvisning till räddningstjänstens erfarenheter.

Annons

Även Tino Bessou och hans bolag Blötbergets Fastigheter var på dagordningen vid nämndens möte. Hyresgästerna i ett av hans hus har saknat varmvatten under en tid och nu måste det åtgärdas snarast möjligt. Annars kan ett vite på 50 000 kronor komma att dömas ut.

Det pågår nu diskussioner om kommunen ska begära att hyreshusen i Blötberget tvångsförvaltas.
– Det diskuteras och vi har haft olika möten om det, även om jag inte varit så involverad i detta. Men som jag upplever det börjar de här husen bli sämre och sämre, att de rent av börjar att bli farliga på ett annat sätt, säger Charlotte Olsson.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Tino Bessou och hans före detta sambo.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.