Annons

Erik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – ”Förut hade jag snyggt hemma”

Dalarna Erik förlorade lägenheten efter att ha vanvårdat den grovt. ”Jag har aldrig fått någon hjälp av myndigheterna”, säger han till Hem & Hyra. Men personer i hans närhet har en helt annan uppfattning.
Foto: Hyresnämnden
Erik tvingades flytta från lägenheten efter att ha vanvårdat den grovt. Nu tvingas värden att i princip totalrenovera bostaden.

Efter att bostadsbolaget i Dalarna upptäckt en vattenskada i en lägenhet gick områdeschefen in i bostaden ovanför. Han möttes av ett hem i förfall. Städningen var obefintlig och enrummaren var totalt belamrad med skräp. Bostaden var helt enkelt en sanitär olägenhet och det fanns risk för både brand och ohyra.

Hyresgästen, Erik, fick ändå en chans att rätta sig genom att städa upp i lägenheten. Områdeschefen frågade även om han behövde hjälp med att städa, men Erik tackade nej. Han skulle fixa det själv.
– Om man städar själv kan man behålla saker som man vill behålla. Annars kanske folk slänger saker. Och jag tyckte det blev bra när jag städade, förklarar Erik när Hem & Hyra ringer honom.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bostadsbolaget höll inte med om det. När det några veckor senare var dags för ett återbesök underkändes städningen som ”väldigt undermålig”.

Det ledde till att hyreskontraktet sades upp, något som Erik inte gick med på. Men hyresnämnden slog fast att han var tvungen att flytta från sin lägenhet på grund av den grova vanvården.
” … för att få den i beboeligt skick måste bolaget förmodligen riva ut all inredning samt ytskiktsrenovera hela lägenheten”, står det i beslutet.

Typexempel

Hyresrådet Hans G Johansson säger att det här är ett typexempel på när bostadsbolagen upptäcker vanvård och misär hos en person. Det sker ofta i samband med att något händer i huset, exempelvis en vattenskada, och i likhet med Erik handlar det om människor som lever ensamma.
– Det är personer som sköter sig i övrigt, de stör ingen och betalar hyran i tid. Då bryr sig ingen, säger Hans G Johansson.

I slutet av mars tvingades Erik flytta ut från lägenheten. Nu bor han hemma hos en familjemedlem, Eva.
– Men där kan jag inte bo så länge, jag måste skaffa mig något eget.

Han berättar gärna om sina problem, för han vill få stopp på trakasserierna som han och Eva säger sig vara utsatta för sedan lång tid. Det är också förklaringen till att det såg ut som det gjorde i lägenheten, menar Erik.
– Förut hade jag snyggt hemma, säger han.

Har det inte varit jobbigt att ha det så stökigt och ostädat?
– Jo, men jag har inte haft det så här särskilt länge, bara ett halvår nånting.

Läs ocksåFelaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

Det är svårt att förstå hur förfallet kunde gå så långt innan det upptäcktes av bostadsbolaget. Enligt bolaget ska det ha luktat från lägenheten och Erik är dessutom en person som sticker ut från mängden.

Annons

Bostadsbolaget kommenterar inte det enskilda fallet men en av cheferna ger en generell förklaring till att hyresgäster som Erik kan gå under radarn:
– Vi är inte inne i alla lägenheter ens varje år. Nu håller vi på att utveckla en metod för att få bättre koll på det, främst för att upptäcka fel i lägenheterna men jag tror att vi även kan fånga upp människor som behöver hjälp, säger chefen.

Läs ocksåBessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget

Han fortsätter:
– Vi kan bara pusha folk att söka hjälp och finns det en psykisk ohälsa i grunden blir det oftast mycket svårt. Det kräver stora insatser och vi har inte de resurserna eller den kompetensen. Bygga hus och hyra ut dem, det är vad vi är bra på.

Erik är medelålders, saknar utbildning, har aldrig haft ett riktigt jobb och får ersättning från Försäkringskassan. Han säger sig ändå alltid ha klarat sig själv och betalat sina räkningar på egen hand. Fast han känner sig missförstådd och hävdar att han aldrig fått någon hjälp från vare sig hyresvärden eller myndigheterna.

Sekretessen gör att varken hyresvärden, socialkontoret eller andra myndighetspersoner kan säga något om Erik. Men av bostadsbolagets personal får man ändå intrycket av att de har försökt hjälpa honom.

Och personer i hans närhet som Hem & Hyra varit i kontakt med berättar en annan historia än Erik: Om en man med en trolig lättare psykisk funktionsnedsättning som är i behov av visst stöd men som inte vill ha det.

Fosterpappan berättar

En av dem är Mikael som var Eriks fosterpappa under flera år i hans barndom och som fortfarande har kontakt med honom.
– Erik har någon form av diagnos och det är helt klart att han behöver stöd. Han har också erbjudits mycket hjälp av socialkontoret, bland annat med att städa. Han har även blivit erbjuden gruppboende. Men Erik har tackat nej till allt eftersom han alltid vill klara sig själv, säger Mikael.

Det var något av en chock för honom när han fick veta att det såg ut som det gjorde i lägenheten. Även om Erik aldrig varit en mästare på att hålla ordning har han inte visat sådana här tendenser tidigare.
– Det kom som en kalldusch för mig, säger Mikael.

Anki Sandberg.

För Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention, är den här problematiken långt ifrån okänd.
– Det förekommer tyvärr att personer med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning blir hemlösa på grund av att de tackar nej till hjälp, säger hon.

Annons

Det krävs mycket för att omhänderta en vuxen person mot dennes vilja. Lagstiftningen är hårt reglerad och för att kunna tvångsvårda någon krävs exempelvis en allvarlig psykisk störning eller ett gravt missbruk.
– Vår sociallagstiftning bygger på frivillighet. Även om en person förstör för sig själv kan myndigheterna oftast inte göra så mycket.

Hur ska man då komma åt detta problem? Anki Sandberg svarar att det är komplicerat och kräver nya arbetssätt.
– Kommunerna måste försöka motivera de här personerna att söka hjälp, säger hon.

”Jag gillar ensamhet”

Enligt fosterpappan Mikael kan en förändring vara på väg. Han har hört att socialtjänsten har planer på att försöka få en förvaltare åt Erik, något som i så fall bestäms av tingsrätten.

Det är alltså inga bekräftade uppgifter, men det skulle betyda att han kan få hjälp med sådant som att skriva avtal, sköta ekonomin och att hjälpen från samhället fungerar. En förvaltare kan ta besluten utan Eriks samtycke, men kan å andra sidan exempelvis inte tvinga honom att flytta till ett boende.

Mikael är tveksam till en sådan åtgärd eftersom han anser det vara ett allt för stort ingrepp i Eriks liv.
– Han behöver ett visst stöd men klarar sig ändå själv i stor utsträckning, ekonomin till exempel.

Och Erik säger att han vill ha hjälp mot trakasserierna, i övrigt vill han klara sig själv.
– Vissa saker vill man inte ha hjälp med … Folk har lagt sig i mitt liv ända sedan jag var barn. Jag har aldrig fått göra det jag själv vill.

Och vad vill du göra då?
– Jag skulle vilja bo i en annan stad. Och så vill jag känna lugn och ro. Jag gillar ensamhet.
Fotnot: Erik, Mikael och Eva heter egentligen något annat.

Fakta: God man och förvaltare

Den som har svårt att hantera sin ekonomi eller kontakterna med myndigheter kan få en god man eller förvaltare. Det kan till exempel handla om hjälp att betala räkningar eller att få rätt vård och omsorg.
Till skillnad från en god man är en förvaltare en tvångsåtgärd. Tingsrätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste heller inte hålla med om beslutet.
Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar.

Fakta: Värden informerar socialnämnden

Om en hyresgäst stör sin omgivning kan värden skicka en så kallad anmaning om rättelse till personen ifråga. Hyresvärden måste även informera socialnämnden om åtgärden.
Värden har även ett krav på sig att informera socialnämnden innan en hyresgäst sägs upp på grund av obetalda hyror. Skälet är att nämnden ska ha en möjlighet att överta betalningsansvaret och på så sätt förhindra avhysningar.
Men informationskravet gäller generellt inte om en hyresgäst, i likhet med Erik, vanvårdar lägenheten eller om bostaden klassas som en sanitär olägenhet.

Läs också Så mycket höjs din hyra - "cynism från företagen" Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.