Annons

Tjänade tusenlappar på svart hyresaffär – 41-åring döms till böter

Malmö Bostadsbolaget MKB:s lägenhet användes som en svart pengamaskin. Det har tingsrätten kommit fram till i en unik dom. För första gången döms nu en Malmöbo för att ha tagit ut en olaglig ockerhyra.

Sju månaders uthyrning av en tvårummare. Det ska ha gett knappt 30 000 kronor extra rakt ner i fickan för mannen som stod på förstahandskontraktet. Problemet var bara att det var olagligt. Det har Malmö tingsrätt slagit fast. Böterna landar på 3 000 kronor.

Den dömde mannen, i fyrtioårsåldern, har redan förlorat lägenheten efter en uppsägning som avgjordes i hyresnämnden. Även detta motiverades med hyresaffären, en olovlig andrahandsuthyrning som ägaren MKB inte kände till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Polisutredningen som följde har visat att uthyrningen påbörjades innan lagen om svarta ockerhyror trädde i kraft i oktober 2019. Men det spelar ingen roll, enligt Malmö tingsrätt, som dömer mannen för perioden som ligger efter lagskärpningen. 

Hög hyra och lång period avgör

Det höga påslaget på hyran, 4 200 kronor i månaden, och den långa perioden, sju månader, är det som gör affären kriminell enligt tingsrätten. Rätten lägger stor vikt vid den utnyttjade andrahandshyresgästens vittnesmål. Hem & Hyra har varit i kontakt med den dömde mannen som har avstått från att kommentera både åtal och dom. Han har tidigare förnekat brott under rättsprocessen och förklarat det hela med att det var ett inneboendeförhållande och ett missförstånd. Något som rätten alltså inte tror på och dömer för brott mot jordabalken.

Malmöfallet är ett av tre som har nått domstol sedan lagen skärptes hösten 2019. Tidigare har en man dömts kopplat till en lägenhet i Hässelby. I en landsomfattande kartläggning har Hem & Hyra kunnat visa flera anledningar till de få rättsfallen:

Läs ocksåUtkastad hyresgäst åtalas för att ha hyrt ut i andra hand utan tillstånd - tog ut 11 000 i svart hyraSvart överhyra
  • Allmänheten känner inte till lagen.
  • Utnyttjade andrahandshyresgäster drar sig för att slå larm.
  • Poliser eller åklagare lägger ner utredningar.
  • Bostadsbolag polisanmäler inte svarta överhyror utan nöjer sig med att säga upp kontrakt. 

Marie Linder vill städa upp på hyresmarknaden

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder har tagit del av Hem & Hyras granskning av lagarna runt de svarta och olagliga ockerhyrorna. Hon tycker det är viktigt att “städa upp” på hyresmarknaden.

Annons

– Det som var viktigt bakom lagstiftningen var att få till en sjysst situation på bostadsmarknaden. Vi hjälper ju många av de som har betalat överhyra. Men vi varnade för det här och sa att det kanske inte skulle leda till just de effekter som man hoppades på. Samtidigt är varje lägenhet som hyrs ut svart en lägenhet som inte hyrs ut via kön. Det är viktigt att de som hyr i andra hand får klart för sig vilka regler som gäller, säger hon.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Enligt Marie Linder borde det vara hyresvärdarnas ansvar att bevaka lagstiftningen och sätta stopp för olagliga ockerhyror i andra hand, inte utnyttjade hyresgästers uppgift. 

Fastighetsägarna vill se ökade kontroller

Från branschorganisationen Fastighetsägarna kommer nu också respons på Hem & Hyras kartläggning. Vd Anders Holmestig tycker att lagen fungerar bra och ser den som avskräckande.

– Många bostadsbolag har använt lagen för att säga upp hyreskontrakt där hyresgästen hyrt ut svart. Det ger ett bra tillskott till den vita hyresmarknaden. I stället för att bo otryggt i svartkontrakt kan människor få ett tryggt förstahandskontrakt, säger han.

Han tror att vägen framåt går via ökade kontroller från myndigheter och hyresvärdar.

Annons
Läs ocksåSvart, dyrt och olagligt - men få åker fast: ”Ett stort problem i samhället”Få polisanmälning och ännu färre åtal - trots lagskärpningen för snart tre år sedan.

– Det krävs stark bevisföring för att kunna polisanmäla och åtala svarthandlare och svartuthyrare. Svartuthyrning är en miljardindustri för den organiserade brottsligheten och här kan polisen behöva extra resurser för att kunna utreda brottet på ett effektivt sätt, säger Anders Holmestig.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, delar uppfattning med både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen om att frågor kopplat till just svartuthyrning har fått ett större fokus tack var lagstiftningen.

– Olovlig andrahandsuthyrning är ett allvarligt problem och bolagen arbetar mer och mer systematiskt med detta. Lagen har funnits i tre år, det vill säga är ännu ganska ny och jag är övertygad om att fler och fler bolag kommer att polisanmäla. Det är en viktig fråga för att öka tryggheten. Det är också ibland en del av en brottslig verksamhet som vi absolut måste motverka. Om lagen inte fungerar som den var tänkt finns det självklart skäl att se över om den kan ändras så att den kan användas mer effektivt, säger han.

Fakta: Så funkar lagen mot svartuthyrare

Svartuthyrare kan drabbas hårt om de åker fast, inte bara en gång utan på tre olika sätt:

  • Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med en svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
  • Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
  • Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken
Svart överhyra
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.