Tjuvar utgav sig för att vara förvaltare
Bertil drabbades av en stroke för något år sedan och är fortfarande lite omtöcknad.
– Visst är jag lite snurrig men eftersom hon sa att hon var från Lidingöhem så släppte jag in henne, berättar Bertil.
Väl inne i lägenheten går de till köket och kvinnan stänger dörren. De sitter och pratar en stund och kvinnan kikar lite på rören i köket. Först dagen därpå inser Bertil att det saknas femtusen i kontanter samt faderns och hans egen guldklocka.
– Hon måste haft en medhjälpare som länsade lägenheten medan vi var i köket, säger han.
Ulla Sundberg, förvaltningsansvarig på Riksbyggen med ansvar för Lidingöhem tycker att situationen är olycklig och uppmanar alla hyresgäster att kräva legitimation vid den här typen av situationer.
– Vi gör aldrig några oannonserade hembesök, så länge det inte är något akut. Dessutom har alla våra medarbetare en sorts fotolegitimation med sig.
Leif Stegenius, vd på Lidingöhem blir upprörd när han får höra om vad som har hänt.
– Det är för jäkligt att ge sig på gamla människor på det viset.
Så här går bedragarna tillväga
Att äldre blir lurade att släppa in främmande människor i sina bostäder för att sedan bli bestulna är tyvärr inte ovanligt. Ofta vill tjuvarna låna telefonen, dricka vatten eller sälja saker, enligt polisens hemsida.
De drabbade bor ofta ensamma i flerfamiljshus. Och ofta är det, precis som i Bertils fall, en kvinna som ringer på dörren som sedan uppehåller offret medan nästa person smyger in och länsar bostaden.