Annons

Toppmäklare förlorar licens efter ombildningsfiffel – ”ett banditupplägg”

Stockholm En värd försökte tvinga igenom en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter med hjälp av bulvaner. Chockade hyresgäster upptäckte skenskrivna personer som skulle driva igenom affären. Nu återkallas mäklarlegitimationen för den ansvarige ombildningskonsulten.
Mäklare inblandad i ombildningsfiffel
Foto: Getty Images/Ida Karlsson
En bulvanhärva avslöjades i oktober 2020. 16 personer hade plötsligt folkbokfört sig i en fastighet i samband med en ombildning i Enskede i södra Stockholm. Ombildningskonsulten som var involverad i upplägget har nu fått sin registrering som fastighetsmäklare återkallad.

Det var 2020 som hyresgäster i Enskede i södra Stockholm slog larm. Deras hyresvärd, ett fastighetsbolag som nyligen köpt husen, hade försökt ombilda fastigheten till bostadsrätter.

Men det visade sig att bolaget använt tveksamma metoder. För att få den majoritet som krävdes så anlitade de bulvaner. De lät utomstående personer folkbokföra sig en kort tid i samband med en köpstämma, för att rösta igenom ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt. Den som styrde upp det hela var en ombildningskonsult som även var granne med vd:n för fastighetsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna blev misstänksamma när en för dem okänd person kontaktade dem och föreslog att de skulle ombilda till bostadsrätter.

– Vi fick brev från en person som låtsades att han bodde i huset och ville köpa loss fastigheten. Han kallade till möte, säger en kvinna.

Ingen av de boende i husen kände till personen sedan tidigare. Lägenheten där han uppgavs bo stod tom och han var inte heller folkbokförd där. Hyresgästerna menar att personen ska ha fått ett kontrakt av fastighetsbolaget i utbyte mot att hjälpa till med ombildningen.

Läs ocksåVärd utnyttjade ombildningstrick - fintade alla sina hyresgäster
Brev om boendemöte
”Vi fick brev från en person som låtsades att han bodde i huset och ville köpa loss fastigheten,” berättar en hyresgäst i Enskede.

Det har konstaterats att mannen bara varit folkbokförd på adressen några få dagar, just då hyresgästerna skulle rösta om de skulle köpa fastigheten av värden.

16 nya grannar över en natt

Hyresgästerna i Enskede uppger att majoriteten av dem var emot ett köp av fastigheten och att bolaget och konsulten försökte få dem att köpa till ett överpris.

Om köpstämman hade gått rätt till hade nej-sidan vunnit, men plötsligt hade de fått 16 nya grannar, bulvanerna som skenskrivit sig. På det sättet röstades köpet av fastigheten igenom med ett par rösters marginal. Någon dag senare hade nästan samtliga av de nya grannarna folkbokfört sig på sina gamla adresser igen – de flesta på olika platser i Skåne.

Läs ocksåKänd advokatbyrå bakom ombildningsbluff

Hyresgästerna reagerade snabbt på det inträffade och anmälde mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen, hotade med polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande. Två dagar senare avstyrdes affären.

”Rättslösheten det värsta”

– Att vem som helst kan skapa en bostadsrättsförening utan koppling till fastigheten. Det är märkligt att det är lagligt, säger en av de drabbade hyresgästerna.

Hon menar att rättslösheten är det värsta. Att det inte finns något regelverk som skyddar mot det här.

– Lagstiftningen är helt kajko. Polisen går inte vidare med det. Skatteverket agerar inte trots att det handlar om systematiska folkbokföringsbrott. Hyresgästföreningen har inte tillräckliga resurser och handläggningstiden hos Fastighetsmäklarinspektionen är över ett år, säger hon.

TV4 var först att avslöja ombildningshärvan där även vd:n och en huvudägaren till det börsnoterade bolaget som äger husen skenskrivit sig i fastigheten. De två har även varit inblandade i ytterligare minst två affärer där samma metoder använts.

Annons
Skenskrivning
Fastighetsbolagets vd har vid minst fem tillfällen folkbokfört sig på adresser där han endast varit folkbokförd 1-2 dagar. Däremellan har han haft en och samma adress.

Folkbokföringsuppgifter visar att de båda tillsammans med ett stort antal personer under kort tid folkbokfört sig på olika fastigheter som de köpt och sedan sålt vidare till bostadsrättsföreningar i samband med ombildningar.

Vd:n för det börsnoterade fastighetsbolaget tvingades lämna sin post efter avslöjandet om härvan i Enskede, medan huvudägaren lämnat styrelseuppdrag.

Mäklarlegitimationen återkallad

Även en ombildningskonsult har varit inblandad i affärerna. Tillsammans med vd:n och huvudägaren har han undertecknat dokument från köpstämmor där bulvanerna röstat om ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. De tre har varit ordförande vid köpstämmor, men även protokollförare, justerat protokoll och varit rösträknare.

Uppdraget som ombildningskonsult har mannen haft i sin roll som registrerad fastighetsmäklare. Fastighetsmäklarinspektionen har nu beslutat att återkalla konsultens mäklarlegitimation. Det är första gången myndigheten tar ett sådant beslut om en ombildningskonsult.

Hyresgästerna är lättade efter beskedet.

– Han ska inte vara mäklare eftersom han uppenbarligen är olämplig. Jag är glad att vi har kunnat bidra till att andra människor slipper ha med honom att göra, säger en av de boende.

Hyresgästerna förklarar att ombildningskonsulten inte berättat att han är nära vän med fastighetsbolagets vd och bor granne med honom. Tvärtom har mannen gett sken av att han inte känner bolagets företrädare och att han suttit i tuffa förhandlingar med dem. Samtidigt visar inlägg på sociala medier att han och vd:n varit på skidresa tillsammans.

”Inte lämplig som mäklare”

Fastighetsmäklarinspektionen skriver att mannen inte är lämplig som mäklare. ”Mäklaren har låtit köpstämmorna manipuleras på ett sätt som måste anses vara helt moraliskt förkastligt för en registrerad fastighetsmäklare”. ”Det är mycket allvarligt och ett åsidosättande av god fastighetsmäklarsed, vilket kan ha fått omfattande konsekvenser för ett stort antal personer”.

Myndigheten menar att det är anmärkningsvärt att ombildningskonsulten inte ifrågasatt att vd:n folkbokfört sig i fastigheten i Enskede och att det sammanfaller med köpstämman, där beslutet togs om hyresgästerna skulle köpa fastigheten av vd:ns bolag.

”Ett banditupplägg”

Hyresgästerna som drabbats anser att ombildningskonsulten och fastighetsbolaget har utsatt dem för bedrägeriförsök.

Enligt bostadsrättslagen krävs att två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja för att det ska bli en ombildning. Men här har andra personer än de som bor i fastigheten varit med och röstat för att tvinga igenom ombildningen.

”Fastighetsägaren utnyttjar hyresgästers okunskap på det här området för att tjäna pengar,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Det är ett banditupplägg. I det här fallet har man rakt av kidnappat bostadsrättsföreningen och har full kontroll på den. Fastighetsägaren utnyttjar hyresgästers okunskap på det här området för att tjäna pengar och det är det värsta sättet att tjäna pengar på, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Annons

Samtidigt finns det ingen myndighet som granskar det här, menar han. Allt ansvar ligger på enskilda hyresgäster – att syna affärerna och tillsammans med grannar se om allt går rätt till.

– Inskrivningsmyndigheten litar fullt ut på de uppgifter som lämnas in av ombildningskonsulten eller bostadsrättsföreningen, säger Bengt Öhman.

Hyresgästföreningen undersöker nu möjligheterna att agera i förhållande till värden och överväger att lämna in en ansökan om tvångsförvaltning.

– Det finns flera delar i värdens förvaltning som är olaglig.

Mäklaren granne med vd:n

Mäklaren slår ifrån sig anklagelserna och menar själv att han inte agerat fel. Han säger att han inte undanhållit information eller utnyttjat människors okunskap. Påståendet från hyresgästerna att de skulle ha blivit utsatta för bedrägeriförsök är helt taget ur luften, uppger han till Fastighetsmäklarinspektionen.

Han bekräftar att han varit involverad i andra ombildningar där det aktuella fastighetsbolaget varit ägare. Fastighetsmäklarinspektionen menar att ombildningskonsulten borde ha reagerat på att samma skenskrivna personer återkommer i ombildningarna.

Konsulten hänvisar till att han arbetar med många ombildningar per år och inte kan komma ihåg alla som röstar på köpstämmorna.

Han uppger att han ställde en kontrollfråga till vd:n och huvudägaren om de verkligen var boende i fastigheten i Enskede. De bekräftade då att det var så. Han menar att det inte funnits skäl att ifrågasätta det med hänsyn till deras privatliv.

Samtidigt bekräftar han att han är granne och bekant via sociala medier med fastighetsbolagets vd. När ingen hyresgäst ställde frågor om det så tyckte han inte att det var något han behövde berätta.

Mäklaren tagen ur tjänst

Mäklarfirman, som tillhör en stor koncern och sysslar med ombildningar, förmedlingar och uthyrningar, har sökts för en kommentar. De skriver: ”Vi kan tyvärr i dagsläget inte kommentera det enskilda fallet. Ärendet är överklagat och har därmed inte vunnit laga kraft. Vi kommenterar inte ett pågående ärende som inte vunnit laga kraft. Vår medarbetare är tagen ur tjänst och representerar inte varumärket längre.”

Ombildningskonsulten har sökts av Hem & Hyra men inte återkommit.

Fakta: Ombildningen i Enskede – detta har hänt

Ett fastighetsbolag köpte en fastighet i Enskede men planerade att omgående sälja huset vidare till hyresgästerna via en ombildning till bostadsrättsförening. Men för att få affären att gå igenom krävdes att två tredjedelar av de boende röstade ja. Därför lät man 16 personer skenskriva sig i husen under några dagar. Tillräckligt många för att tvinga igenom affären. Men det hela avbröts efter hyresgästernas hot om polisanmälan.

Fastighetsbolagets huvudägare har berättat att han låtit personer från sin bostadskö i Malmö folkbokföra sig på fastigheten i syfte att hjälpa de boende som ville ombilda.

Fastighetsbolagets vd och huvudägaren har genomfört minst två liknande fastighetsaffärer där samma metod använts. Det gäller en fastighet i Johanneshov och en på Gärdet i Stockholm. Vid dessa affärer har även mäklaren varit inblandad.

Hyresgästerna i Enskede uppger att majoriteten av dem var emot ett köp av fastigheten redan innan uppgifterna om bulvanerna avslöjats. De ansåg att kalkylen ombildningskonsulten presenterade inte var hållbar, och att fastighetsbolaget och konsulten försökte få hyresgästerna att köpa till ett överpris.

Läs också Styrelsen svarar på kritiken: ”De får ju bo kvar” Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.