HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Styrelsen svarar på kritiken: ”De får ju bo kvar”

Södertälje ”Man behöver inte göra så stor sak av det här. De får ju bo kvar.” Jonas Hellqvist, en av de som hjälpt till att ombilda i hemlighet, förstår inte kritiken. Han sitter tillsammans med förre hyresvärden i bostadsrättsföreningens styrelse.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jonas Hellqvist är inblandad i ombildningar på bland annat Södermalm och i Södertälje som skett bakom ryggen på hyresgästerna.

Hem & Hyra har sökt Finnjet och dess ägare Heikki Mäkivirta, som genomfört ombildningen bakom ryggen på hyresgästerna, vid flera tillfällen, utan resultat. Däremot får vi tag i Jonas Hellqvist, som nu sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Liljan 12 tillsammans med den förre hyresvärden Heikki Mäkivirta.

Jonas Hellqvist har varit med och genomfört ombildningen och upplägget i Södertälje. Men sitter även i flera andra bostadsrättsföreningar som ombildats bakom ryggen på hyresgästerna.

Läs ocksåKänd advokatbyrå bakom ombildningsbluff

Vid en vanlig ombildning får hyresgästerna rösta om ombildningen och det krävs 2/3 majoritet för att det ska bli av men ni har gjort en konstruktion där ni ändrat verksamhetsform och ombildat utan att fråga hyresgästerna, varför?
– Det finns två sätt att ombilda på och det är inte ovanligt att man gör så här. Det har varit eftersatta hus och vi har lagt ner en hiskelig massa pengar, bytt fasad, fönster, stammar, tak, badrum och det ska byggas 23 nya lägenheter. Vi kan ju inte lägga det här i händerna på några hyresgäster så därför har vi gjort på det här sättet. Vi sitter kvar i styrelsen och hjälper dem.

Men ni har ju rundat bostadsrättslagen som är tänkt som en skyddslagstiftning och ombildat utan att ge dem inflytande, det är ju det som de är arga för, kommentar?
– De är arga för att vi inte renoverar, sedan är de arga för att vi renoverar, sedan är de arga för att det blir bostadsrätter. Man blir lite matt, säger han.

Varför rundade ni lagstiftningen från början?
– Du säger runda, det här är ett annat sätt att göra det på, säger han.

Läs ocksåM-politiker: Lurendrejeri och fruktansvärt girigt

Folk i branschen säger att det är ett sätt att runda lagstiftningen och oetiskt. Håller du inte med om att man rundat bostadsrättslagen?
– Det är inte jag som gjort dem bitarna, jag sitter i en styrelse där och kanske är fel person att prata med. Som jag har förstått det är det inga konstigheter med det.

Hyresgästerna känner sig överkörda eftersom de bara fått en lapp i brevlådan när ombildningen var klar. Varför frågade ni inte hyresgästerna innan ni ombildade, det är ju deras hem?
– Vi har haft flera möten med hyresgästerna och det börjar kännas riktigt bra där. De får ju bo kvar som hyresgäster så egentligen kanske man inte ska göra så stor sak av det där.

Vid senaste informationsmötet så delade ni ut en kalkyl som visade att det var en lägre boendekostnad att köpa än att hyra. Men ni har glömt att ta med amortering i kalkylen, då blir det dyrare att köpa, kommentar?

– Vi har informerat om att amortering kan variera och att man får ta det med sin bank, det är ingen kostnad utan ett sätt att spara. Man betalar till sig själv, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.