Annons

Toppstigen försatt i konkurs – hot om avstängningar stoppat

Sundsvall Fastighetsbolaget Nor i Sundsvall AB lämnade igår in en konkursansökan till tingsrätten. Nu har en konkursförvaltare tagit över det ekonomiska ansvaret. Därmed är det tidigare hotet från fordringsägare om avstängning av el, vatten och fjärrvärme avstyrt.

Redan för en vecka sedan talades det om att Nor i Sundsvall var nära en konkurs. Jon Olav Birkeland hade då haft ett möte med styrelsen där man diskuterat saken.

Igår lämnades konkursansökan in och konkursen är nu officiellt ett faktum. Matts Norberg på advokatfirman Abersten HB har utsetts till konkursförvaltare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna som hotades av avstängningar av el, vatten och fjärrvärme kan nu andas ut.

– Det var naturligtvis det första jag tog hand om, så det är avstyrt nu, säger Norberg.

På grund av stora brister i drift och underhåll har fastigheterna sedan i april tvångsförvaltats av företaget Fastighetscompetens.

Annons
Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

– Jag ska ha ett möte med dem imorgon. Eftersom de redan är utsedda till tvångsförvaltare är det väl praktiskt ordnat om de kan fortsätta med det, säger Matts Norberg, som ändå har det yttersta ansvaret för drift och underhåll.

Han kan inte utlova några stora renoveringar, men de mest akuta problemen ska lösas så snart som möjligt.

– Allt trasigt, som fönster och farliga trappor till exempel, måste åtgärdas direkt. Sedan ska vi ska titta på vad som mer konkret behöver göras. Handlar det om akuta vatten- eller mögelskador kan det bli en försäkringsfråga.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Advokat Norberg har ännu inte hunnit få en helhetsbild av bolagets ekonomi, men klart är att de investerare som satsat pengar i bolaget inte kommer att få något tillbaka.

– Nej, det får de inte. Jag vet inte exakt hur stora skulderna i bolaget är som sagt, men jag vet att man tagit ut 17 miljoner i pantbrev.

Annons

Missnöjet bland hyresgästerna på Toppstigen har varit stort och på grund av det kan det tänkas att en del slutat betala hyra för sin bostad.

– Men det är mycket viktigt att alla nu betalar in sin hyra, annars kommer de att bli avhysta, varnar Matts Norberg.

När han har upprättat en bouppteckning av bolaget kommer styrelsen för Nor i Sundsvall att kallas till ett edgångssammanträde där de kommer att ”ställas till svars” för hur de hanterat bolagets ekonomi. Mötet beräknas hållas någon gång i augusti.

Fakta: Vad händer efter en konkurs?

När ett bolag går i konkurs tar en konkursförvaltare över.
Den tidigare ägaren får inte längre driva verksamheten vidare, exempelvis ingå avtal.
Förvaltarens främsta uppgift är att avveckla konkursboet (verksamheten) så fort som möjligt och se till att fordringsägarna får ut mesta möjliga av sina fordringar.
Under avvecklingen av bolaget är gäldenären skyldig att hjälpa konkursförvaltaren och lämna upplysningar om företagets totala egendom, även de som eventuellt finns utomlands. Håller gäldenären sig undan kan tingsrätten besluta om hämtning av personen.
Konkursförvaltaren gör en bouppteckning där företagets alla tillgångar och skulder ska redovisas.
När konkursförvaltaren är färdig med bouppteckningen ska ett edgångssammanträde äga rum. Där ska gäldenären gå ed på att uppgifterna i bouppteckningen är riktiga.
Fram till dess får inte gäldenären resa utomlands.

Källa: Expowera

Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Viking Vestin har fått tillbaka elen efter konkursen: "Nu hör jag radion igen" Hyresgäster i Vidsel utan el efter konkurs – varken kyl, ugn eller belysning fungerar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.